Woningbouw onder druk door verstoorde supply chain

woningbouw

Woningbouwprojecten in het hele land staan onder druk als gevolg van de door de coronacrisis verstoorde supply chain. Die zorgde voor schaarste aan bouwmaterialen, waardoor grondstoffenprijzen flink stegen. Nieuwbouwprojecten vallen daardoor vaak veel duurder uit dan begroot.

In Almere werd onlangs een compleet woningbouwproject om die reden gecanceld. Door de gestegen grondstoffenprijzen liepen de bouwkosten té hoog op. Andere projecten in Nederland lopen door de dure en schaarse materialen vertraging op, of de koopprijzen van de nieuw gebouwde woningen vallen opeens flink hoger uit.

De uitbraak van Covid-19 is daar debet aan. Hoogleraar logistiek Jan Fransoo van de Universiteit van Tilburg meldt in het FD dat de coronaschok een driedubbel effect had op de supply chain. Afnemers schortten in de zomer van 2020 opeens massaal hun bestellingen op. Veel bedrijven bouwden daarna versneld hun voorraden af in de veronderstelling dat de vraag langdurig laag zou blijven.

Schaarste aan producten

Dat bleek niet het geval, waardoor uiteindelijk in veel sectoren schaarste aan tal van producten ontstond, variërend van chips, plastics en propaan tot bouwmaterialen. ‘In reactie daarop besloten afnemers versneld hun voorraden aan te vullen en te vergroten’, aldus Fransoo. Maar dat versterkte de schaarste alleen maar, omdat de productie het nog niet kan bijbenen.

‘Vanwege de beperkte productiecapaciteit werden de levertijden daarnaast erg lang, waardoor er weer grotere voorraden nodig waren. Dat leidde dus weer tot extra orders’, aldus Fransoo. Ook verschoof in coronatijd de consumptie deels naar sectoren die fysieke materialen gebruiken, zoals elektronica, supermarkten en de bouw. ‘Er is dus ook sprake van een reëel hogere marktvraag in de bouw. Dit zet de supply chains nog verder onder druk.’

Stijging van invoerprijzen

Als gevolg van deze ontwikkelingen stegen de invoerprijzen. Gezaagd en geschaafd hout is bijvoorbeeld momenteel een kwart duurder dan een jaar geleden, meldt het FD. En voor de stalen staven die voor betonwapening gebruikt worden, betalen importeurs nu zelfs 53 procent meer. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw hebben de problemen ertoe geleid dat momenteel één op de vijf bouwbedrijven problemen met de materiaalvoorziening ervaart.

Bron: FD