Verminderen van supply chain-disrupties heeft hoge prioriteit bij tweederde van bedrijven
Het waarborgen van de continuïteit van leveringen heeft sinds de pandemie een grotere prioriteit gekregen binnen bedrijven. 64 procent van de inkoopbeslissers geeft dat aan in een onderzoek van Ivalua. Nog eens tweederde meldt inmiddels nauwer samen te werken met leveranciers om de veerkracht van de supply chain te vergroten. Toch staan strategieën voor supply chain risk management nog altijd in de kinderschoenen, concludeert Ivalua. De beschikbaarheid van nieuwe platforms en analysetools ten spijt.
De studie ‘Supply Continuity – A Visual Spotlight’ benadrukt dat bedrijven die de continuïteit van de supply chain willen waarborgen nog steeds voor grote uitdagingen staan. 30 procent van de ondervraagde inkoopbeslissers zegt te lijden onder het onvermogen om het totale risico bij leveranciers effectief in te schatten. Daarnaast vindt 26 procent van de respondenten dat hun bedrijf geen adequate systemen heeft voor het definiëren en activeren van een reactie op een verstoring van de supply chain, terwijl een kwart niet in staat is het risico van individuele leveranciers goed in te schatten.
Uit de studie blijkt ook dat leveranciers van vitaal belang zijn om de continuïteit van de bevoorrading met succes te waarborgen. Bijna zeven op de tien bedrijven (68%) zien leveranciers als een bron van differentiatie, terwijl 66 procent nu samenwerkt met leveranciers om de veerkracht van de supply chain te vergroten. Meer dan de helft (51%) van de organisaties is van plan in de toekomst met nog meer leveranciers samen te gaan werken. Het is daarmee de meest geplande verandering van strategie voor de komende twee jaar.
Onnodige verstoringen
‘Naarmate de wereldwijde risicofactoren evolueren, kunnen onvoorbereide bedrijven onnodige verstoringen veroorzaken die grotendeels voorspelbaar zijn – en in veel gevallen vermijdbaar’, zegt Alex Saric, smart procurement expert bij Ivalua. ‘Black swan-gebeurtenissen zullen naar verwachting steeds minder vaak voorkomen, dus organisaties moeten nadenken over waar verstoringen vandaan zullen komen en hoe ze de wereldwijde supply chains zullen beïnvloeden. Maar om dit aan te pakken, moeten organisaties leren effectiever samen te werken en een sterke basis te leggen met leveranciers om de continuïteit van de supply chain te waarborgen.’
Nieuwe aanpak leveranciers
Uit de studie blijkt dat organisaties na de pandemie een nieuwe aanpak van leveranciersbeheer hebben gekozen. Driekwart van de respondenten zegt dat hun bedrijf leveranciers nu betrekt bij de middellangetermijnplanning. 73 procent stelt samen met leveranciers verbeterplannen op en bewaakt de voortgang. Om de frequentie en impact van disrupties tot een minimum te beperken, zeggen de respondenten dat hun bedrijven ook geautomatiseerde oplossingen voor risicomonitoring implementeren om proactief melding te maken van risicovolle gebeurtenissen (56%), hun voorraadniveaus verhogen (54%) en hun leveranciersbestand rationaliseren (48%).
Effectief leveranciersbeheer
‘Inkoop en leveranciersbeheer zijn een centraal onderdeel geworden van de ondersteuning van strategische prioriteiten voor bedrijven – of het nu gaat om het terugdringen van disrupties of het verbeteren van Environmental, Social en Governance (ESG)-criteria’, voegt Saric toe. ‘Effectief leveranciersbeheer zal wendbaar genoeg zijn om disruptie en de impact daarvan op leveranciers te identificeren en actie te ondernemen. Maar dit kan alleen worden bereikt door te investeren in processen en systemen die bedrijven in staat stellen samen te werken met leveranciers, de voortgang te monitoren en een goed inzicht te krijgen in elk aspect van hun supply chain.’