Veranderend agrofood-ecosysteem

Veranderend agrofood-ecosysteem

Het agrofood-ecosysteem en zijn supply chains evolueren snel als gevolg van verschillende factoren zoals technologische vooruitgang, klimaatverandering, wijzigende consumentenvoorkeuren en veranderende regelgeving. Inflatie heeft een directe impact op voedselprijzen en consumentengedrag. Om de noodzakelijke samenwerking en digitalisering in de agrofoodketens te ondersteunen, hebben adviesbureau Argon & Co en Supply Chain Magazine het complete ecosysteem met zijn boeren, leveranciers, fabrikanten, logistieke bedrijven, groothandelaren, dataleveranciers, overheden, zakelijke klanten en consumenten gevisualiseerd.

Een belangrijke trend is de toenemende nadruk op duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Boeren passen duurzame praktijken toe zoals regeneratieve landbouw, precisielandbouw en biologische landbouw om de impact op het milieu te verminderen en de klimaatadaptatie te verbeteren. Een andere belangrijke trend is digitale transformatie en smart farming, waarbij het gebruik van IoT-apparaten (Internet of Things), sensoren en big data analytics het gebruik van grondstoffen optimaliseert, oogstopbrengsten voorspelt en de besluitvorming verbetert. Automatisering en robotica hervormen de sector ook door de inzet van drones, autonome machines en AI-gestuurde tools voor taken als ongediertebestrijding en gewasbewaking, wat leidt tot een hogere productiviteit en lagere arbeidskosten.

Voedselinnovatie

Daarnaast verandert het voedsellandschap door de opkomst van alternatieve eiwitten en voedselinnovatie. De ontwikkeling en consumptie van plantaardig en gekweekt vlees groeit, aangestuurd door bezorgdheid over dierenwelzijn en ecologische duurzaamheid, naast de opkomst van nieuwe voedingsmiddelen op basis van insecten en algen die aan populariteit winnen als duurzame opties. Transparantie en traceerbaarheid van de supply chain worden cruciaal, waarbij blockchaintechnologie ervoor zorgt dat consumenten de herkomst en de reis van hun voedsel kunnen volgen, waardoor de voedselveiligheid en kwaliteitsborging worden verbeterd. Veranderende consumentenvoorkeuren en gezondheidsbewustzijn stimuleren ook de vraag naar biologische en niet-genetisch gemanipuleerd voedsel, terwijl de vooruitgang in genomica en voedingswetenschap gepersonaliseerde diëten mogelijk maakt die zijn afgestemd op individuele gezondheidsbehoeften.

Tot slot spelen beleidsveranderingen en veranderingen in de regelgeving een cruciale rol, aangezien regeringen strengere milieuregels invoeren om de ecologische voetafdruk van de landbouw te verkleinen en duurzame praktijken te bevorderen. Daarnaast hebben verschuivingen in het internationale handelsbeleid en tarieven invloed op de wereldwijde supply chains en op de beschikbaarheid en prijzen van agrofoodproducten. Samen zorgen deze trends voor een transformatie van het agrofood-ecosysteem naar meer efficiëntie, duurzaamheid en veerkracht in het licht van wereldwijde uitdagingen.

Alle ecosystemen van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Veranderend agrofood-ecosysteem