Tekort aan talenten blijft ‘kritieke uitdaging’

tekort aan talenten

Ondanks alle inspanningen op dit vlak beschouwt 48 procent van de bedrijven het tekort aan talenten in de supply chain als een kritieke uitdaging; een lichte daling ten opzichte van de 50 procent in 2023. Dat meldt recruiter Alcott Global naar aanleiding van nieuw onderzoek onder 152 supply chain executives bij grote multinationals. 

Dit jaar is er vooral behoefte aan gespecialiseerde vaardigheden, zoals data-analyse (59%), begrip van de nieuwste supply chain-technologie (45%) en duurzaamheidspraktijken. In het vorige onderzoek uit 2023 benadrukten respondenten de behoefte aan holistisch begrip van de end-to-end supply chain (89%) en probleemoplossende leiderschapsvaardigheden (80%). Overigens scoort een holistisch begrip van de end-to-end supply chain dit jaar ook het hoogst met maar liefst 96 procent.

Transformatie binnen de industrie

De veranderende eisen onderstrepen volgens Alcott Global een bredere transformatie binnen de industrie, waarbij technologie en duurzaamheid niet langer randzaken zijn, maar centraal staan in de strategische besluitvorming. Bovendien geeft het onderzoek aan dat er steeds meer nadruk komt te liggen op Environmental, Social en Governance (ESG)-praktijken, waarbij 38 procent van de respondenten duurzaamheid nu als een cruciale vaardigheid voor supply chain-teams ziet, tegenover 33 procent in 2023.

Deze trend weerspiegelt de toenemende regelgevende en consumentendruk die organisaties dwingt om milieuvriendelijke praktijken in hun activiteiten te integreren. En terwijl bedrijven door deze verschuivingen navigeren, hebben ze ook te maken met de uitdagingen om toptalenten te behouden. 22 procent van de leidinggevenden beschouwt een hoog verloop daarbij als een belangrijk punt van zorg.

Tekort aan talenten met technische vaardigheden

Op de vraag wat de grootste uitdaging is bij het werven van leidinggevende supply chain-functies, noemt 65 procent het vinden van kandidaten met de juiste vaardigheden. Volgens 59 procent is het tekort aan talenten met technische vaardigheden, zoals data-analyse en supply chain-automatisering, een uitdaging. Het reduceren van de doorlooptijd om mensen aan te nemen en het gebrek aan diversiteit onder supply chain-kandidaten scoren respectievelijk 35 en 27 procent. Voor 22 procent is het behouden van talenten en het verloop van personeel een uitdaging.

De belangrijkste zorg voor 70 procent van de ondervraagde supply chain executives zijn veranderingen in geopolitiek, handelsbeleid en douanevoorschriften. Veranderende klantverwachtingen en vraagpatronen scoort als tweede met 59 procent. Talenttekort en -behoud volgt als gezegd met 48 procent, terwijl maar een op de vijf respondenten zich zorgen maakt over de stijgende personeelskosten.

Kostenreductie en digitale transformatie topprioriteiten

Als topprioriteiten voor de supply chain in 2024 noemen de supply chain executives kostenreductie en de digitale transformatie; beide onderwerpen scoren 76 procent. Opmerkelijk is tenslotte dat slechts 47 procent van de respondenten het implementeren van duurzame en milieuvriendelijke praktijken als topprioriteit beschouwt.