Supply chain network design: van globalisering naar regionalisering
Sinds de start van de coronapandemie is de kwetsbaarheid van lange, wereldwijde supply chains onderwerp van gesprek. Nieuw onderzoek van BCI Global en Supply Chain Media wijst uit dat bedrijven niet alleen práten over het verplaatsen van productiecapaciteit naar de regio, maar de daad ook bij het woord voegen. Het vergroten van de veerkracht en wendbaarheid zijn de belangrijkste redenen, maar ook duurzaamheid speelt een rol. Eén van de grootste uitdagingen is het creëren van het juiste ecosysteem van leveranciers.
Sandvik heeft geen enkele reden om productiecapaciteit naar Europa te verplaatsen. Integendeel, het overgrote deel van de productie vindt al plaats in Finland, Zweden en Frankrijk. Ook het gros van de leveranciers, zo’n 70 procent van het totaal, is gevestigd in Europa. Dat heeft alles te maken met de Zweedse wortels van het bedrijf dat onder meer autonoom opererende en op afstand bestuurbare mijnbouwmachines ontwerpt en bouwt.
‘In het algemeen levert productie in het Verre Oosten lagere arbeidskosten op, maar we kennen ook allemaal de verhalen over intellectueel eigendom en frictiekosten. Wij leveren machines in het hogere marktsegment waarin veel waarde wordt gehecht aan innovatie en kwaliteit. Hier in Europa zit die innovatie en kunnen we die kwaliteit garanderen. We hebben wel een fabriek in China, maar de capaciteit daarvan is zeer beperkt’, zegt Robert van der Waal, sinds tweeënhalf jaar Vice President Supply Chain bij Sandvik.
Omdat het zwaartepunt qua productiecapaciteit in Europa ligt, beschikt ook Sandvik over een lange en complexe supply chain. Het overgrote deel van de afzet vindt immers plaats in andere werelddelen. ‘In Europa hebben we nauwelijks mijnbouw meer. Dat is totaal anders in Australië, waar 15 procent van het bruto nationaal product is gerelateerd aan mijnbouw. Ook Azië, Afrika en Amerika zijn voor ons belangrijke afzetmarkten’, zegt Van der Waal. … … …
Verder lezen?