Succesvol bouwen aan circulaire supply chains
Een circulaire supply chain draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar versterkt ook de weerbaarheid. Menig bedrijf ziet de voordelen daarvan in, maar worstelt met het sluiten van de keten en het opzetten van een winstgevende propositie. Bedrijven die wel succesvol zijn, hebben dat te danken aan een slim businessmodel en een slimme logistiek.
Het eerste wat mensen doen voordat ze een nieuw huis betrekken, is het vervangen van de keuken. Daardoor belanden alleen al in Nederland elk jaar zo’n 500.000 keukens op de afvalberg: 200.000 keukens uit huurhuizen van woningcorporaties en vastgoedbeleggers en 300.000 keukens uit koophuizen van consumenten.
Toen Cees van Nispen na een carrière van 50 jaar in de keukenindustrie met pensioen ging, had hij nog één missie: een einde maken aan die gigantische afvalberg. Hij kwam in contact met Simon Rombouts, die op dat moment bij een bank onderzoek deed naar circulaire businessmodellen. Samen met techneut Jordy van Osch besloten ze de gok te wagen en een start-up op te richten: Chainable. ‘Wij maken circulaire en modulaire keukens die voor 83 procent bestaan uit circulaire materialen. We mikken bewust op de zakelijke markt van woningcorporaties en vastgoedbeleggers, zodat we seriematig kunnen produceren. Dat maakt onze supply chain een stuk minder complex’, zegt Rombouts.
Het opzetten van een circulair businessmodel in de keukenindustrie start met een volledig nieuw keukenontwerp. Een ontwerp dat gericht is op maximalisatie van de levensduur. ‘De huidige keukenproducenten hebben er alle baat bij dat hun keukens na afloop van de garantietermijn uit elkaar vallen. Dat model willen we doorbreken. Dat begint met reductie van het materiaalgebruik. En het materiaal dat we gebruiken, moet zo lang mogelijk meegaan.’
De keukens van Chainable bestaan uit een stalen frame dat eenvoudig in elkaar kan worden geklikt. Aan het frame kunnen naar wens panelen en deuren worden bevestigd. ‘Een conventionele keuken is opgebouwd uit standaard kastjes. Als je dan twee kastjes naast elkaar plaatst, krijg je in het midden een dubbele wand. Met ons ontwerp kunnen we dat voorkomen, waardoor we circa 40 procent minder plaatmateriaal gebruiken. En het plaatmateriaal dat we gebruiken, bestaat voor 90 procent uit sloophout en voor 10 procent uit snoeihout. Voor onze keukens hoeven dus geen bomen te worden gekapt.’ … … …
Verder lezen?