Stroomcrisis in Sichuan treft bedrijven als Toyota en CATL
Autofabrikant Toyota en CATL, ’s werelds grootste producent van batterijen, hebben hun fabrieken in de Chinese provincie Sichuan een aantal dagen gesloten vanwege de huidige stroomcrisis. Die verergert door de aanhoudende droogte die het gebied teistert.
De Japanse autoproducent staakte van 17 tot 20 augustus de productie in zijn fabriek in de provinciale hoofdstad Chengdu. CATL legde de productie van lithium in Yibin tot diezelfde datum stil. De sluiting werd hen opgelegd door de lokale overheid, aldus Shiori Hashimoto, een woordvoerster van Toyota. De fabriek in Chengdu produceert ongeveer 30.000 auto’s per jaar, waaronder de Landcruiser Prado.
Waterkracht
Sichuan is een van de meest dichtbevolkte gebieden van China. In de provincie worden veel materialen als polysilicium en lithium geproduceerd die van vitaal belang zijn voor de energietransitie. De batterijfabrikanten willen juist waterkracht gebruiken om de emissies in hun productieprocessen te verminderen. Het maakt de provincie bijzonder kwetsbaar voor een hittegolf en droogte. Die drijven immers de vraag naar airconditioning op en laten de reservoirs achter de stuwdammen opdrogen.
Ook andere industrieën worden geraakt door de opgelegde fabriekssluitingen, variërend van producenten van zonnepanelen tot aluminiumsmelterijen. Volkswagen liet eerder al weten dat zijn fabriek in Chengdu ook getroffen is door stroomtekorten, maar dat het slechts lichte vertragingen verwachtte in de leveringen aan klanten. Foxconn Technology, dat Apple iPads in de provincie maakt, meldde eveneens gevolgen van de droogte te ondervinden, zij het in beperkte mate.
Sichuan afhankelijk van dammen
Hoewel andere regio’s in China op kleinere schaal te kampen hebben met stroomonderbrekingen, zal een grote stroomcrisis waarschijnlijk beperkt blijven tot Sichuan, omdat dat voor zijn elektriciteit afhankelijk is van dammen. Het komt er volgens Bloomberg News op neer dat een regio met een bevolking vergelijkbaar met Duitsland en een economie groter dan Turkije bijna een week lang wordt geconfronteerd met stroomonderbrekingen in een breed scala aan fabrieken.
Daar komt bij dat Sichuan ook een belangrijke rijst- en maïsproducent is en het Nationaal Meteorologisch Centrum waarschuwde deze week dat de droogte de gewassen zou kunnen beschadigen en de groei zou kunnen belemmeren. Sommige kunstmestbedrijven in de provincie zijn ook gedwongen hun productie stop te zetten, wat bijdraagt tot verstoringen in de wereldwijde aanvoer van voedingsstoffen voor gewassen die cruciaal zijn voor de wereldwijde voedselvoorziening.
Ook staalfabrieken getroffen door stroomcrisis
De stroomonderbrekingen hebben inmiddels ook meer dan 70 procent van de staalfabrieken in Sichuan getroffen. Zij hebben óf hun productie stopgezet óf zijn begonnen met rantsoenering, meldde het bedrijf MySteel vorige week. Henan Zhongfu Industry, een aluminiumsmelter, legde de productie van enkele productie-eenheden in Sichuan voor een week stil. De Chinese prijs van aluminium is daardoor inmiddels ongeveer 3,5 procent gestegen sinds de sluiting vorige week maandag.
Bron: Bloomberg News