Staking na serie ongelukken in dc Carrefour

ongelukken

Een serie ongelukken in een distributiecentrum van supermarktketen Carrefour in het Belgische Nijvel was eind januari voor het personeel reden spontaan het werk neer te leggen. In twee weken tijd vonden er maar liefst zeven arbeidsongevallen plaats. En ook in Nederlandse magazijnen gaat het soms goed mis.

Een nieuw ongeval bij Logistics Nivelle – het dc van Carrefour België in Nijvel – was op maandag 27 januari reden voor het personeel om tot een spontane staking over te gaan. Carrefour besteedt het beheer van dit dc uit aan logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel. Daarnaast wordt ook het transport naar de winkels uitbesteed, meldt Het Nieuwsblad.

In dit geval had een vrachtwagenchauffeur van transportbedrijf Jost verzuimd om de wielen van zijn voertuig te blokkeren tijdens het inladen. Daardoor kwam de vrachtwagen in beweging en verwondde een medewerker van het dc. Voor het personeel van de afdeling droge kruidenierswaren reden direct het werk neer te leggen. Het personeel van de versafdeling deed dat (nog) niet.

‘Er worden niet voldoende investeringen gedaan in het depot om de veiligheid van de werknemers te garanderen’, aldus Didier Lebbe van vakbond CNE. ‘Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid en de onderaannemers, met wie het contract elke twee of drie jaar wordt vernieuwd, weigeren om te investeren in de verdere toekomst en spelen elkaar de zwartepiet toe. Carrefour oefent op zijn beurt druk uit op zijn leveranciers om de prijzen te doen zakken.’

Stagiair ernstig gewond

Vorige week werd ook een bedrijf uit Tilburg verantwoordelijk gesteld voor een ongeval in een magazijn waarbij een 15-jarige stagiair ernstig gewond raakte. De jongen werd aan het werk gezet met een elektrische pallettruck, maar raakte daarbij met zijn linkervoet bekneld tussen de truck en een muur. Hij liep vijf gebroken tenen op, verbrijzelde middenvoetsbeentjes en gescheurde pezen. Twee tenen moesten worden geamputeerd.

De rechtbank oordeelde dat het bedrijf de jongen het werk niet had mogen laten doen, omdat hij er niet bevoegd en gecertificeerd voor was. Zijn werkgever verzuimde bovendien hem permanent in de gaten te houden tijdens zijn werkzaamheden. Omdat het bedrijf daarmee de Arbowet overtrad, kreeg het van de rechtbank een geldboete opgelegd van 40.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk.

Bron: Het Nieuwsblad