Snelle groei industrie zorgt voor personeelstekort

werkgelegenheid

De Nederlandse industrie blijft in hoog tempo groeien, ondanks de ernstige ontregeling van supply chains. Toeleveringsketens raakten afgelopen maand nog meer ontregeld door de overstromingen in België, Duitsland, Luxemburg en Nederland. De inkoopprijzen stegen ook nog nooit zo snel als in juli. Door de snelle groei van de industrie steekt bovendien een oud probleem opnieuw de kop op: personeelstekort.

De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie daalde in juli licht ten opzichte van de vorige maand, van 68,8 naar 67,4. Dat wijst nog altijd op zeer snelle groei, meldt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro. Hoewel de industriële productie alweer boven het niveau van vóór de pandemie ligt, blijft die in hoog tempo toenemen. Nieuwe orders, nieuwe exportorders en de hoeveelheid ingekochte materialen blijven eveneens snel stijgen.

Stijging inkoopprijzen

De inkoopprijzen stegen ook nog nooit zo snel als vorige maand het geval was. Dat wijst op flinke kostenstijging door tekorten aan materialen en lange levertijden, aldus Swart. Door de overstromingen in grote delen van Europa raakten de supply chains in juli ook nog eens extra ontregeld. Het leidde in sommige regio’s tot sluiting van fabrieken en stremming van vervoer over het spoor, de weg en de binnenwateren.

Personeelstekort

Nu de productie zich heeft hersteld van het crisisjaar 2020 speelt ook het personeelstekort weer op. In juli nam de werkgelegenheid in de Nederlandse industrie voor de negende maand op rij toe, in het hoogste tempo sinds 2018 bovendien. Sommige ondernemers geven aan nu al onvoldoende personeel te kunnen vinden. Swart: ‘ABN-Amro verwacht dat dit tekort verder toeneemt, want per saldo denkt 42 procent van de industriële ondernemers gedurende de komende twaalf maanden nog meer personeel nodig te hebben.’

Snelle groei in de halfgeleiderindustrie

Snel stijgende inkoopprijzen kunnen druk zetten op de marges. De verkoopprijzen stijgen weliswaar ook, maar in een wat minder hoog tempo. Toch zou de winstgevendheid de komende maanden wel eens kunnen toenemen dankzij de hoge bezettingsgraad. De vaste kosten worden dan over een groter aantal producten uitgesmeerd. Volgens Swart is de Nederlandse industrie optimistischer dan die in de meeste andere landen, vermoedelijk doordat ons land profiteert van de snelle groei in de halfgeleiderindustrie en slechts in beperkte mate last heeft van het tekort aan chips in de auto-industrie.