Slechts 8 procent bedrijven wereldwijd is digitaal volwassen

warehouse-operaties

Slechts 8 procent van de bedrijven wereldwijd is in digitaal opzicht volwassen genoeg om verstoringen van de supply chain te beperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van GEP onder ongeveer 300 executives, uitgevoerd door Harvard Business Review Analytic Services.

GEP, aanbieder van oplossingen voor procurement en supply chain voor Fortune 500- en Global 2000-bedrijven, doet de onthullingen in haar State of Global Supply Chain-onderzoek. Hieruit blijkt dat het belang van supply chains – en de dringende noodzaak om deze te transformeren – drastisch is toegenomen.

Terwijl 90 procent van de bedrijven aangeeft dat supply chains een strategisch middel zijn dat bijdraagt aan de winstgevendheid en het voortbestaan van hun bedrijf, blijkt dat maar 8 procent digitale volwassenheid bereikt heeft op het vlak van warehousing en logistiek, procurement, inventory management, supply planning, demand planning en management, en supplier risk management.

Bedrijven maken nu dan ook haast met de digitale transformatie van hun supply chain. Bijna 70 procent versnelt de modernisering van de processen. Daarbij wordt ook een grotere nadruk gelegd op tools voor samenwerking en real-time demand forecasting-analyses, met als doel toekomstige disrupties te voorzien én te beperken.

Slechts 28 procent van de ondervraagde bedrijven ziet zichzelf als ‘toonaangevend’ en heeft een hoog niveau van digitale volwassenheid bereikt op de belangrijkste operationele gebieden in supply chain. De helft van hen mist ook de mogelijkheden om end-to-end-prestaties binnen de supply chain te volgen.

Het gebrek aan real-time gegevens over de end-to-end-prestaties van de supply chain vormt voor de meeste bedrijven de grootste barrière. Ook kan slechts een vijfde van de bedrijven de return on investment (ROI) van zijn investeringen in de supply chain-transformatie meten.

Onvoldoende controle

‘Wereldwijd hebben veel bedrijven de afgelopen dertig jaar alles uitbesteed, van back-office-functies zoals IT tot de last mile-levering aan klanten. Als gevolg daarvan hebben ze onvoldoende controle en een achterstand op de concurrentie’, zegt David Doran, Vice-President, Consulting Services van GEP.

‘Ik zeg niet dat outsourcing moet worden veronachtzaamd – in feite zal de verstoring van supply chains nog toenemen. Bedrijven moeten hun investeringen daarom versnellen om veerkracht, flexibiliteit, zichtbaarheid en controle op te bouwen over hun complexe, multitier supply chains wereldwijd. Maar ze moeten dat wel op de goede manier doen.’

Wendbaarheid en bedrijfszekerheid topprioriteiten

In reactie op bevoorradingstekorten, cyberaanvallen, torenhoge logistieke kosten, volatiliteit en inflatie transformeren bedrijven hun supply chains dus in hoog tempo om zo bedrijfsrisico’s te verminderen en de resilience te verbeteren. Daarbij is het bereiken van wendbaarheid en bedrijfszekerheid in de supply chain voor driekwart van de respondenten een topprioriteit, naast het verminderen van risico’s en kosten.

Twee derde van de organisaties noemt het automatiseren van activiteiten als een topprioriteit voor procurement. Meer dan de helft verwacht dat de financiering voor transformatie van de supply chain dit jaar zal toenemen. Het meeste geld gaat daarbij naar analytics, demand sensing, AI en robotica/automatisering.