SCM Consulting Metrokaart 2023-2024

SCM Consulting Metrokaart 2023-2024

Vanwege de vele extreme economische en geopolitieke uitdagingen in de wereld blijft de behoefte aan supply chain-advies groot, vooral op gebied van strategie, netwerkontwerp en digitale supply chain planning. Maar het beeld van de uiteenlopende consultancyfirma’s in het Nederlandse en Europese speelveld wisselt behoorlijk: van stabiel tot zwaar onder druk. Dit zijn de belangrijkste observaties uit het jaarlijkse onderzoek voor de SCM Consulting Subway Map Nederland door Supply Chain Magazine.

De huidige periode lijkt cruciaal te zijn voor de transformatie van supply chain-adviesbureaus, net als voor de bedrijven die zij adviseren. Het afgelopen jaar was voor de meeste adviesbureaus een extreem goed jaar, maar 2023 geeft over de gehele linie duidelijk een minder positief beeld, een paar uitzonderingen daargelaten. Dit komt naar voren uit een telefonische rondgang langs verschillende consultancyfirma’s en een kort online survey. Tot aan de zomer van 2023 bleek dat de pijplijn vol zat met projecten, maar in het tweede halfjaar zijn productiebedrijven, groothandels, retailers en logistiek dienstverleners terughoudender met opdrachten vanwege tegenvallende bedrijfsresultaten en de verslechterde economische vooruitzichten. ‘We hebben nu nog maar zicht op een volle pijplijn aan projecten voor de komende drie maanden’, reageerde een directeur van een adviesbureau.

Strategische behoefte

De vraag naar advies over strategie en portfoliomanagement is duidelijk toegenomen onder de gespecialiseerde supply chain consultancyfirma’s. De grote, bekende strategieadviesbureaus zoals McKinsey, BCG, Bain en Roland Berger hebben het dit jaar echter zwaar en moeten een winstval slikken, een vacaturestop instellen en soms ook medewerkers ontslaan. In mindere mate gelden deze tegenvallende resultaten voor de vier grote adviesbureaus met een accountancytak: Deloitte, EY, KPMG en PwC.

De oorlog in Oekraïne en meer recentelijk ook in de Gazastrook heeft geleid tot extreme geopolitieke spanningen. Een duidelijk gevolg hiervan zijn de trends van (gedeeltelijke) reshoring van productie uit China naar Europa en Mexico en meer regionale distributie en logistiek. Deze trends leiden tot een aanhoudende behoefte aan netwerkstudies en scenarioanalyses van internationale logistieke stromen door gespecialiseerde adviesbureaus, zoals Buck Consultants International, Districon en Chainalytics (geïntegreerd in NTT Data). Naast Districon melden ook Boostlogix, Groenewout, Just Good People en Servator de nodige projecten in het ontwerp en de inrichting van warehouses en distributiecentra of voor capaciteitsverbetering van bestaande met nieuwe geautomatiseerde systemen, al dan niet met simulatiesoftware.

Download: SCM Consulting Subwaymap NL 2023-2024