Robot-onboarding

strategische splitsing

Wat weerhoudt bedrijven er nog van om meer robots in het magazijn in te zetten? De aanhoudende arbeidskrapte in Nederland en omringende landen dwingt bedrijven naar oplossingen te kijken voor de bezetting van magazijnen en distributiecentra. Het aantrekken van magazijnmedewerkers uit Oost-Europa is een oplossing, maar stuit meer en meer op problemen omdat vanwege het huidige nijpende woningtekort steeds minder fatsoenlijke en betaalbare huisvesting voorhanden is.

In het verleden speelde nog het argument dat robots te duur zijn. Maar de gemiddelde prijs van industriële robots is de afgelopen twintig jaar drastisch teruggelopen, van bijna 70.000 dollar in 2005 naar iets meer dan 10.000 dollar naar verwachting in 2025. De nieuwste humanoïde robot van de vooroplopende leverancier Boston Dynamics is niet langer hydraulisch, maar elektrisch aangedreven en kost slechts 25.000 dollar.

De belangrijkste vraag voor bedrijven blijft waar magazijnrobots het beste zijn toe te passen. Uit onderzoek van adviesbureau McKinsey blijkt dat ze vooral zijn in te zetten bij het palletiseren, verpakken, verplaatsen, opslaan en laden van goederen. De robots bieden steeds vaker een oplossing voor zwaar tilwerk, alhoewel ook een exoskelet geschikt is als tilhulp voor mensen. Tegenwoordig zijn er uiteenlopende magazijnrobots beschikbaar voor verschillende typen handelingen, van het ophalen van bakken uit stellingen tot het afleveren bij de orderverzamelaars. En lang niet alle varianten zien eruit als humanoïde robots.

Beperkte ervaring met magazijnrobots

De grootste uitdaging lijkt de beperkte ervaring met magazijnrobots. Slechts 14 procent van de in 2022 door McKinsey onderzochte bedrijven heeft ervaring in het implementeren van robots in logistiek en fulfilment. Net als het introduceren van nieuwe medewerkers is de onboarding van robots in magazijnen essentieel voor de acceptatie door het personeel en de juiste inpassing in de logistieke processen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel bedrijven die mobiele robots gebruiken deze persoonsnamen geven.

De Amerikaanse robotwetenschapper Kate Darling van de technische universiteit MIT stelt dat we robots niet moeten vergelijken met mensen maar met dieren, zoals een hond of paard. Hiermee wordt het duidelijker dat we robots moeten trainen of africhten en ze geen bedreiging maar een welkome aanvulling voor het bestaande personeel vormen.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl