‘Potentiële spanningen’ bij ESG in supply chains
Steeds meer bedrijven geven prioriteit aan environmental, social en governance (ESG) in hun supply chains. Maar hoewel bedrijven het belang inzien van het bereiken van duurzame resultaten, zijn ze minder geneigd te erkennen dat het grootste deel van die impact in hun supply chain ligt’, concludeert Avetta, leverancier van supply chain risk management software.
De bevindingen van Avetta staan in het rapport ‘Extending ESG best practices into the supply chain: A review of leading organization approaches’. Hieruit blijkt dat 79 procent van de bedrijven de gezondheid en veiligheid van werknemers ‘zeer belangrijk’ vindt. Ook beschouwt 63 procent het verminderen van de ecologische voetafdruk als ‘zeer belangrijk’.
87 procent acht ESG in de supply chain van belang. Van dat percentage noemt 39 procent het zelfs ‘zeer belangrijk’. Voor 13 procent is het onderwerp daarentegen ‘weinig belangrijk’.
Potentiële spanningen
Volgens de onderzoekers tonen de resultaten van het onderzoek ‘potentiële spanningen’ bij het begrijpen van het onderlinge verband van supply chain-kwesties op ESG-vlak. ‘De gezondheid en veiligheid van werknemers, de ecologische voetafdruk, diversiteit, inclusie en mensenrechten zijn allemaal materiële ESG-overwegingen. En toch kan een bedrijf dat diversiteit en inclusie als een ‘zeer belangrijke’ overweging beschouwt ESG-zaken in de supply chain als ‘enigszins belangrijk’ of zelfs als ‘niet belangrijk’ beschouwen’, aldus de onderzoekers.
Duurzaamheid integreren
Dit geeft volgens de onderzoekers opnieuw aan dat duurzaamheid van de supply chain moet worden geïntegreerd in de bredere ESG-architectuur van het bedrijf en niet mag worden geïsoleerd in de vorm van alleen toezicht op de supply chain of inkoopfuncties. Aanbevolen wordt dan ook om duidelijke doelen voor de supply chain vast te leggen in rapporten, contracten en bestuursstructuren. Datzelfde geldt voor het beoordelen, beheren en monitoren van ESG-risico’s in de keten. Daarnaast is ook het verbeteren van de traceerbaarheid, transparantie en betrokkenheid bij leveranciers van cruciaal belang, aldus het rapport.