PMI: industrie groeit fors (maar voor hoelang nog?)

PMI

Na vijf maanden van krimp zit de Nederlandse productiesector weer in de lift. En flink ook. De Nevi Purchasing Managers’ Index (PMI) van februari was 52.9, wat wijst op een forse verbetering van de bedrijfs-omstandigheden. De vraag is echter hoelang de groei aanhoudt, want de uitbraak van het coronavirus, in combinatie met de gevolgen van de brexit én de stikstofmaatregelen, zullen dadelijk ook voelbaar worden.

De cijfers van de inkoopmanagersindex in het kort: de productieomvang nam voor het eerst sinds september vorig jaar toe. De stijging van het aantal nieuwe orders was de grootste sinds augustus vorig jaar. Ook het aantal exportorders steeg licht. De inkoop nam voor het eerst in vijf maanden toe. De verlenging van de levertijden was de grootste sinds december 2018, waarin de eerste gevolgen van de uitbraak van Covid-19 zichtbaar werden. De voorraad eindproducten daalde voor de zesde maand en de voorraad ingekochte materialen voor de vijfde maand op rij.

Uitbraak coronavirus

‘De index steeg van 49.9 in januari naar maar liefst 52.9, het hoogste cijfer in ruim een jaar. Deze positieve ontwikkeling wordt echter helaas overschaduwd door de uitbraak van het coronavirus’, meldt Bart Vos, Scientific Director Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) en verbonden aan Maastricht University. ‘De gevolgen van deze uitbraak zijn de laatste weken steeds voelbaarder geworden. Uiteraard is dit met nu al duizenden doden in eerste instantie een tragedie vanuit het oogpunt van wereldgezondheid, maar ook economisch gezien is de impact enorm.’

Volgens Vos was die impact in de laatste PMI-rapportage al zichtbaar in de vorm van oplopende levertijden. ‘Respondenten wezen dit vooral toe aan een toenemende druk op hun aanvoerketen als gevolg van de uitbraak van Covid-19 in China. Kanttekening daarbij is dat de dataverzameling voor de PMI plaatsvond in de periode van 12 tot 20 februari, en toen was de uitbraak zeker nog niet op zijn hoogtepunt.’ Vooral in de laatste weken van februari nam volgens hem de uitbraak zowel geografisch als absoluut gezien steeds grotere vormen aan, wat resulteerde in toenemende onrust op beurzen en bij bedrijven.

Historisch dieptepunt Chinese PMI

Vos laat weten dat werkgeversorganisatie VNO-NCW verwacht dat de virusuitbraak, samen met de brexit-gevolgen en de stikstofmaatregelen, de economische groei dit jaar met enkele tienden van procentpunten kan verlagen. In China zijn de economische gevolgen inmiddels duidelijk zichtbaar. De Chinese PMI bereikte in februari een historisch dieptepunt; met 35.7 was de index zelfs lager dan tijdens de crisis in 2008. In januari stond de index hier nog op 51.1. Vos: ‘Een forse daling was al wel voorzien, maar de meeste voorspellingen kwamen nog wel boven de 40 uit. Dat valt dus tegen.’

En ook internationale productieketens worden door de virusuitbraak natuurlijk onderbroken. Vos: ‘Dit effect zal zeker niet overal zo sterk zijn, maar het lijkt onvermijdelijk dat ook de Nederlandse PMI last gaat hebben van deze ontwikkelingen. Daarbij zullen de gevolgen wel per sector verschillen. Uit een recente publicatie van The Economist blijkt dat vooral bedrijven met beperkte voorraadbuffers en weinig alternatieve leveranciers risico lopen.’ Dit zou vooral in de hightech-sector het geval zijn, maar ook bedrijven in de farmaceutische en auto-industrie lopen een bovengemiddeld risico.