Pauline Vink, Corbion: ‘Van silo-organisatie naar een leidende supply chain’

Pauline Vink, Corbion

Corbion, een beursgenoteerde organisatie die duurzame ingrediënten produceert, heeft zich in minder dan twee jaar tijd omgevormd van een silo-georganiseerd bedrijf naar drie end-to-end waardeketens die integraal worden gemanaged. Hoe kreeg Pauline Vink dat voor elkaar? En welke stappen moet ze nog zetten om haar doel te verwezenlijken: 80 procent van de orders volledig touchless door de keten laten stromen?

Corbion werd meer dan honderd jaar geleden opgericht als de Centrale Suiker Maatschappij (CSM), een voedingsconcern dat zowel bakkerijproducten als melkzuurtoepassingen ontwikkelde. In 2013 werden die twee activiteiten gescheiden en ontstond Corbion, een bedrijf dat bio-ingrediënten op basis van melkzuur levert aan verschillende markten, waaronder de voedingsmiddelen- en de farmaceutische industrie. De producten variëren van conserveringsmiddelen tot ingrediënten voor dialysevloeistoffen en polymeren die in medische schroeven en platen worden gebruikt. Daarnaast worden de melkzuren verwerkt tot PLA, beter bekend als bioplastic.

Wie zijn jullie grootste concurrenten?

‘We zijn wereldwijd marktleider voor melkzuur, met name vanuit China is er concurrentie. Omdat ons productenpallet van eindproducten zo divers is, komt de concurrentie ook uit verschillende hoeken. We vergelijken onszelf in Nederland vooral met bedrijven als DSM en Tate & Lyle.’

Corbion heeft zijn hele businessmodel opgehangen aan duurzaamheid. Waarom?

‘Preservation is inderdaad ons centrale thema. Dat is op een natuurlijke manier gegroeid. Onze kernmarkt is de levensmiddelenindustrie, waaraan we natuurlijke conserveringsmiddelen leveren ter vervanging van synthetische, op olie gebaseerde alternatieven. Voedselverspilling is daarnaast een heel groot probleem, en als levensmiddelen langer houdbaar zijn, wordt er minder weggegooid. Andere toepassingen met een toegevoegde waarde voor duurzaamheid zijn bijvoorbeeld bioplastics of medische schroeven en platen die oplossen in het lichaam, waardoor er geen tweede operatie meer nodig is om ze te verwijderen. Het thema ‘preservation’ geeft ons bedrijf richting.’

Je hebt een lange carrière bij Merck Sharp & Dohme achter de rug. Waarom ben je daar weggegaan en waarom de keus voor Corbion?

‘Ik heb 23 jaar met veel plezier bij MSD gewerkt, in zo’n beetje alle denkbare supply chain-rollen. Iedere drie jaar kreeg ik een andere functie. En ik had er gemakkelijk tot het eind van mijn loopbaan kunnen blijven, want er lag nog genoeg uitdaging. Maar toch dacht ik op een gegeven moment: als ik nog een keer ergens anders wil werken, moet ik het nu doen. Ik ging naar Sanofi, een Frans bedrijf in dezelfde markt. Maar daar kwam ik er al snel achter: dit is mijn cultuur niet. … … …

Verder lezen?