Nieuw distributiecentrum Bestseller combineert design en duurzaamheid

Bestseller

Bestseller rekent af met het idee dat distributiecentra per definitie lelijke blokkendozen zijn. In Lelystad gaat het Deense modebedrijf een distributiecentrum (dc) bouwen dat duurzaamheid combineert met design. Het 155.000 m2 grote pand wordt opgetrokken uit massief hout en zal omringd worden door bos en moeras.

Het nieuwe distributiecentrum, Logistics Center West (LCW) genoemd, is ontworpen door architectenbureau Henning Larsen. De komende jaren wordt het naast Flevokust Haven uit de grond gestampt. Volgens Bestseller – het moederbedrijf achter merken als Jack & Jones, Vero Moda, Vila en Pieces – wordt het dc het grootste in zijn soort in Europa dat gebouwd wordt van massief hout en voldoet het aan ambitieuze normen op het gebied van duurzaamheid én design.

Een duurzaam en esthetisch ontwerp

‘Het gebouw is ontworpen om uit te blinken in duurzaam bouwen, niet in de laatste plaats door de keuze voor massief hout in de constructie. We wilden dat het ons verlangen naar esthetisch design zou weerspiegelen en we zijn erg trots op wat we samen met Henning Larsen hebben bereikt’, meldt Allan Kyhe Kjærgaard, logistiek directeur van Bestseller.

Volgens Bestseller werd bij het ontwerpproces geprobeerd een werkplek te creëren die zowel visueel aantrekkelijk als gezond is voor de circa 600 werknemers die er komen te werken. ‘Het ontwerp van Logistiek Centrum West betekent een fundamentele verandering in de manier waarop we ons voorstellen hoe een logistiek centrum eruit moet zien’, aldus Eva Ravnborg, landelijk marktdirecteur en partner bij Henning Larsen. Het resultaat is volgens haar niet alleen duurzaam, maar ook ‘visueel verbluffend’.

Landschap van bos en moeras

BestsellerMeer dan de helft van het totale terrein van 28 hectare is gewijd aan het landschap. Het grootste deel wordt bos en moeras om de biodiversiteit in het gebied te beschermen en CO2 te helpen absorberen. Ook krijgt het dc een regenwatersysteem dat onder andere beschermt tegen overstromingen en regenwater van het dak hergebruikt. Het gebouw wordt bovendien uitgerust met 23.000 vierkante meter aan zonnepanelen.

‘Er waren veel ambities die in één gebouw verenigd moesten worden, maar we geloven dat we daarin geslaagd zijn – niet in de laatste plaats dankzij een goede en nauwe samenwerking met Henning Larsen’, aldus Allan Kyhe Kjærgaard. Voor de transportactiviteiten van het bedrijf zal veelvuldig gebruik gemaakt worden van de containerterminal van Flevokust Haven. Het is de bedoeling dat het dc in 2026 in gebruik wordt genomen.