Mewa: een pionier in textile sharing

Mewa

Mewa, Europees producent van beroepskleding en poetsdoeken, rijgt de prijzen voor haar inzet voor duurzaamheid aan elkaar. In 2021 ontving het bijvoorbeeld de Italiaanse prijs ‘Best Performer of the Circular Economy’ van brancheorganisatie Confindustria. Dit jaar was er een prijs voor haar inzet voor duurzaamheid van het Keulse rating- en classificatiebureau ServiceValue, dat in samenwerking met Deutschland Test een onderzoek onder Duitse consumenten uitvoerde. Het 46 vestigingen tellende bedrijf – met hoofdkantoor in het Duitse Wiesbaden – is een ware pionier in textile sharing.

Industrie 4.0 biedt een hoop mogelijkheden om aan de hand van technologische ontwikkelingen het milieu beter te beschermen. Dat geldt ook voor de Mewa Groep, die zich altijd al heeft ingezet voor het behoud van hulpbronnen. Al sinds 1908 (!) biedt zij een textielservicesysteem aan dat gebaseerd is op het principe van hergebruik volgens het concept van de circulaire economie. Mewa’s textile sharing was destijds een baanbrekend idee en past nu helemaal in de huidige tijdsgeest.

Herbruikbare poetsdoeken

Het Mewa-concept van textile sharing is al duurzaam op zich: het hergebruik van textiel vermindert de impact op het milieu. Door herbruikbare poetsdoeken te gebruiken in plaats van wegwerpdoeken, produceer je ook minder afval. Duurzaamheid en het behoud van hulpbronnen zijn echter kenmerkend voor alle onderdelen van het hele Mewa-dienstverleningssysteem.

Het Mewa-wasproces filtert bijvoorbeeld het water van het was- en spoelproces, behandelt dat water en hergebruikt het in verschillende fasen van het wasproces. Dat gesloten lus-systeem, de zogenaamde ‘cascadetechnologie’, vermindert het waterverbruik tot 50 procent in vergelijking met conventionele systemen. Bovendien wordt, dankzij een eigen speciale waterzuiveringsinstallatie, een zuiverheid van 99,8 procent bereikt.

In de wasinstallaties worden verder biologisch afbreekbare wasmiddelen gebruikt. Die worden gedoseerd op basis van de hoeveelheid te wassen textiel. In vergelijking met conventionele systemen betekent dat een vermindering van de milieu-impact van maar liefst 85 procent. Op het vlak van waterbescherming gaat Mewa daarmee veel verder dan de wettelijke voorschriften en de industrienormen.

Innovatieve technologieën

Alle Mewa-vestigingen zijn daarnaast uitgerust met bijzonder innovatieve technologieën. Door het vuil uit de gewassen poetsdoeken thermisch te recyclen, voorziet Mewa bijvoorbeeld in tot wel 80 procent van de energiebehoefte voor haar was- en drooginstallaties, waardoor jaarlijks enkele miljoenen liters stookolie bespaard worden. Bovendien ontwikkelde het bedrijf een speciaal meerfasendroogsysteem dat efficiënter is dan conventionele drogers.

Ook in de productieprocessen geldt het hergebruikprincipe: duurzaamheid staat ook hier centraal. Onlangs werd bijvoorbeeld de Peak-werkkledingcollectie van Mewa gelanceerd: de gebruikte polyestergarens zijn gedeeltelijk gemaakt van gerecyclede petflessen. En bij de productie van poetsdoeken wordt het pluizenafval verzameld en hergebruikt als isolatiemateriaal voor de auto-industrie.

Leveringsroutes zorgvuldig gepland

Om de impact op het milieu te minimaliseren, maakt Mewa verder gebruik van een vloot van de nieuwste en meest milieuvriendelijke voertuigen en worden de leveringsroutes naar klanten zorgvuldig gepland om het verbruik en de uitstoot te optimaliseren. In Zwitserland werd vorig jaar de eerste vrachtwagen op waterstof in de industrie geïntroduceerd, en binnenkort worden de klanten in Berlijn en Hamburg volledig elektrisch bevoorraad, onder meer met een Cargo-eBike.

En het hergebruikprincipe geldt ook voor verpakkingen. Voor het vervoer en de opslag van werkkleding gebruikt het bedrijf wasbare zakken van textiel, die de hygiëne van de kleding garanderen. Voor poetsdoeken wordt de SaCon-veiligheidscontainer ingezet, die voldoet aan de internationale eisen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. En ja, ook die container is weer herbruikbaar.

Mewa marktleider in textielmanagement

Mewa levert vanuit 46 vestigingen aan bedrijven over heel Europa beroepskleding, beschermende kleding, poetsdoeken, olieopvangmatten en voetmatten – inclusief onderhoud, reparatie, opslag en logistiek. Het telt zo’n 5700 medewerkers en bedient meer dan 190.000 klanten uit de industrie, de handel, de ambachtelijke sector en de gastronomie. In 2021 realiseerde het bedrijf een omzet van 770,4 miljoen euro; het mag zich hiermee marktleider noemen in de textielmanagementsector.