Marco Eggink, Ben & Jerry’s: ‘Innovatie om waste volledig te verbannen uit ons productieproces’
Bij ambachtelijk ijs maken denken de meeste mensen aan Italiaanse ijsboertjes die nog zelf met een mixer en potten en pannen in de weer zijn. In de Hellendoornse fabriek van Ben & Jerry’s gaat het er anders aan toe: het bedrijf bereidt ambachtelijke recepten op hightech-wijze. Met slimme data-analyse wordt ieder deelproces gedetailleerd geanalyseerd, zodanig dat het aantal verstoringen tot een absoluut minimum is beperkt. De stip op de horizon: geen enkele waste meer. ‘We willen laten zien dat je voedselverspilling in het productieproces van ijs volledig kunt uitbannen.’ Fabrieksdirecteur Marco Eggink legt uit hoe automatisering en vooral digitalisering hierbij helpen.
Hij is opgeleid als scheikundige, maar kwam er tijdens zijn studie al achter: in het lab ga ik niet de actie vinden waar ik zo van houd. Hij koos daarom voor een traineeship bij Unilever, waar hij gezien zijn achtergrond eerst in de R&D terechtkwam. Via productontwikkeling kwam hij met steeds meer onderdelen van de business in aanraking: HR, marketing, engineering. ‘Ik laat me leiden door nieuwsgierigheid.’ Hij koos uiteindelijk bewust voor een rol in de supply chain. ‘Daar is je scope groot. Alles grijpt in elkaar. Dat vind ik leuk. Ik kan complexe situaties en de samenhang tussen verschillende deelaspecten goed overzien. Daarom past dit goed bij mij.’
Je zit al lang bij Unilever en hebt veel rollen gehad. Welke ontwikkeling heeft de supply chain in die tijd doorgemaakt?
‘Ik begon in 2001 als trainee. In die tijd werkten de operating companies (opco’s) lokaal. Ze hadden hun eigen supply chain en hun eigen planning. Daarna kwam er een centraal aangestuurde supply chain, de ‘Unilever Supply Chain Company’ in Schaffhausen (Zwitserland), die fungeerde als Europees en later Amerikaans supply chain center voor Unilever. Dit viel samen met de aanstelling van de eerste Chief Supply Chain Officer in Unilever, die ook zitting had in de Unilever-board. … … …
Verder lezen?
Het volledige 6-pagina-interview met Marco Eggink is exclusief te lezen voor leden van Supply Chain Magazine. Heb je al een lidmaatschap? Log dan hier in. >> https://www.supplychainmagazine.nl/magazines/
Nog geen lid en wel nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Neem nu een lidmaatschap op Supply Chain Magazine! >>