Logistiek dienstverlener gehackt: tekort aan kaas bij Albert Heijn

cyberrisico’s

Een hack van Bakker Logistiek uit Zeewolde leidde de afgelopen dagen tot lege kaasschappen bij Albert Heijn. Door een ransomware-aanval kon de helft van de chauffeurs van de logistiek dienstverlener – zo’n 250 man – de weg niet op. De andere helft kon dat wel, maar slaagde er niet in alle supermarkten te bevoorraden. Het zorgde voor een tekort aan voorverpakte kaas bij Albert Heijn.

Bakker Logistiek werd in het Paasweekend gehackt. De levering vanuit distributiecentra in Zeewolde, Tilburg en Heerenveen kwam daardoor stil te liggen. Het bedrijf kon geen orders van klanten meer ontvangen. Ook was het het overzicht kwijt over welke producten waar in het magazijn stonden. Bovendien konden de transporten niet meer gepland worden, meldt directeur Toon Verhoeven aan NOS Nieuws.

Ransomware-aanval

Verhoeven bevestigt dat het een ransomware-aanval betrof. Bij zo’n aanval worden computersystemen ‘gegijzeld’ door ze te versleutelen. Hackers geven pas weer toegang tot de systemen als er losgeld betaald is. Of dat in het geval van Bakker ook daadwerkelijk gedaan is, wil Verhoeven niet zeggen. Wel laat hij weten dat er aangifte is gedaan. Een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf zette de afgelopen dagen alles op alles om de computersystemen weer in de lucht te krijgen. Met succes.

De eerste van de stilstaande vrachtwagens rijden inmiddels weer. Met de klanten wordt nu druk overleg gevoerd over het hervatten van de leveringen. Verhoeven verwacht de achterstand in de bevoorrading binnen een week in te lopen. Tot grote tekorten aan kaas of andere boodschappen zal de hack dan ook niet leiden. Albert Heijn nam zelf bovendien ook maatregelen om de tekorten te beperken. Zo werden winkels tijdelijk vanuit andere distributiecentra bevoorraad.

Cybercrime aan orde van de dag

Het voorval toont opnieuw aan dat cybercrime aan de orde van de dag is. Wereldwijd wordt het inmiddels zelfs als grootste risico voor de bedrijfsvoering gezien, blijkt uit de Allianz Risk Barometer van 2020. Eind vorig jaar viel bijvoorbeeld Janssen Logistics nog aan hackers ten prooi. Ook deze logistiek dienstverlener kon daardoor het eigen computernetwerk niet meer in. Janssen Logistics wist ternauwernood te ontsnappen aan een losgeldbetaling van 50.000 euro.