Internationale handel beducht voor conformiteitsrisico’s

Geopolitieke verstoringen, complexe douanevoorschriften, gebrek aan interne expertise en capaciteit en de impact van AI zijn de belangrijkste belemmeringen voor de internationale handel van logistieke bedrijven en fabrikanten wereldwijd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Customs Support Group (CSG) naar de belangrijkste trends en uitdagingen voor de internationale handel. John Wegman, CEO van CSG, vat het samen als de ‘angst voor conformiteitsrisico’s’.

Het onderzoek van CSG, een grote Europese aanbieder van douane- en handelsoplossingen, werd gehouden onder een breed scala aan klanten die logistiek dienstverleners en goedereneigenaren vertegenwoordigen. Onder hen bevinden zich wereldwijde expeditiebedrijven en fabrikanten in de automobiel-, retail-, consumentengoederen- en FMCG-industrie.

‘We hebben drie consistente trends in de internationale handel geïdentificeerd’, meldt John Wegman, CEO van CSG. ‘De toenemende complexiteit van de regelgeving en bijbehorende risico’s, nog verder geïntensiveerd door recente geopolitieke verstoringen. Verder de expertise- en kennislacunes waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij het aanpakken van deze problemen. En de hoge verwachtingen die aan AI worden gesteld, gecombineerd met de bezorgdheid over mogelijke fouten.’

Gespecialiseerde expertise

Uit het onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de deelnemende bedrijven (51%) werd getroffen door wereldwijde verstoringen, zoals de blokkade van het Suezkanaal en de oorlog in Oekraïne. 45 procent had ook gespecialiseerde expertise nodig om te zorgen voor een snelle reactie en naleving van lokale en internationale douanevoorschriften en voor het omgaan met de strengere milieuregels.

Wat betreft de naleving van de douanevoorschriften blijkt ook dat grote internationale bedrijven zich steeds meer wenden tot externe douanedeskundigen. Dit vanwege een gebrek aan gespecialiseerde kennis voor het aangaan van complexe uitdagingen en om financiële en operationele risico’s te beperken.

Een andere reden voor deze outsourcing is de mogelijkheid om toegang te krijgen tot meer geavanceerde digitale oplossingen die de efficiëntie en nauwkeurigheid van data verbeteren, vanwege de vaak beperkte capaciteit om grote hoeveelheden documentatie te beheren en repetitieve taken te ondersteunen.

Uitbesteden van douanetaken

Al met al kiest bijna 60 procent van de respondenten ervoor om douanetaken uit te besteden vanwege een gebrek aan capaciteit, terwijl 45 procent vertrouwt op outsourcing om toegang te krijgen tot gespecialiseerde kennis. Branchespecifieke kennis is belangrijk voor 48 procent van de ondervraagden.

Hoewel douaneafhandeling van oudsher papierintensief, handmatig en foutgevoelig is, benadrukt 42 procent van de respondenten het belang van nieuwe technologische oplossingen. Veel bedrijven zien AI daarbij als een belangrijke kans om de automatisering en efficiëntie te verbeteren.

Conformiteitsrisico’s

De complexiteit van regelgeving en documentatie leidt overigens wel tot onzekerheid over hoe deze technologieën effectief kunnen worden geïmplementeerd. Er is bezorgdheid over mogelijke conformiteitsproblemen die voortvloeien uit geautomatiseerde, niet-menselijke interventies.

‘Uiteindelijk kunnen alle drie de trends worden samengebracht tot één gemeenschappelijk probleem: de angst voor conformiteitsrisico’s’, concludeert de CEO van CSG. Dergelijke zorgen onderstrepen volgens hem de vitale rol van douanekennis en -expertise. ‘Het is de sleutel tot het verbeteren van AI of het navigeren door het complexe en evoluerende regelgevingslandschap te midden van geopolitieke verstoringen’, aldus Wegman.