Installatiebranche dringt gebruik van verpakkingen flink terug
Het Brancheplan Verpakkingen slaat aan. Een jaar na de presentatie van het plan slaagt de installatiebranche er al in om aanzienlijk minder verpakkingen te gebruiken. Dat maakten Techniek Nederland en de Federatie Elektrotechniek (Fedet) op 22 mei bekend in het Bouwhuis in Zoetermeer.
Bij de 35 deelnemende bedrijven aan het Brancheplan Verpakkingen is de hoeveelheid papieren en kartonnen verpakkingen in een jaar tijd met 10 procent afgenomen; bij de plastic verpakkingen is zelfs sprake van een afname van 12 procent. De deelnemende bedrijven plakken daarnaast inmiddels 13 procent minder stickers op verpakkingen en in 16 procent van de gevallen kiezen ze voor een duurzaam alternatief voor het bedrukken van emballage.
20 procent minder plastic en karton
De technieksector presenteerde het Brancheplan Verpakkingen in maart 2022 aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Doel van het plan is om 20 procent minder plastic en kartonnen verpakkingen te gebruiken in 2025. Bovendien wil de branche dat de verpakkingen die dan nog worden gebruikt, volledig recyclebaar zijn. Het brancheplan richt zich op het verduurzamen en verminderen van verpakkingen én op het hoogwaardig hergebruiken van verpakkingsmaterialen.
Voorbeeld voor andere branches
Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is tevreden over de eerste resultaten. ‘Het mooie van dit plan is dat de partijen die deelnemen dat niet doen omdat het moet, maar omdat ze er zelf in geloven. Als sector zetten we hiermee een flinke stap op weg naar een circulaire economie. Hopelijk zijn we daarmee ook een voorbeeld voor andere branches.’ Terpstra vindt wel dat financiële en facilitaire ondersteuning vanuit de overheid nodig is om het Brancheplan uit te bouwen en nóg meer vaart te geven.
Ultiem voorbeeld van ketensamenwerking
‘Dit is een ultiem voorbeeld van optimale ketensamenwerking’, stelt directeur Anne-Jaap Deinum van Fedet. ‘Als fabrikanten, groothandel en installateurs elkaar op deze manier weten te vinden, is er veel mogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat we de doelstellingen gaan halen.’ Laurens de Vrijer, programmamanager Circulariteit bij Techniek Nederland, vindt het belangrijk dat de eerste resultaten van het Brancheplan niet zijn behaald met een wetenschappelijke, maar met een praktische benadering. ‘Dit is nog grotendeels onontgonnen gebied. We leren dus terwijl we bezig zijn.’
Drie werkgroepen
Om de plannen in praktijk te brengen, zijn drie werkgroepen in het leven geroepen: Inkoop, Pilots en Monitoring. De werkgroep Inkoop ontwikkelde inkoopvoorwaarden voor verpakkingen. De werkgroep Pilots ging aan de slag met zes concrete proefprojecten: Kratten, bakken en retourafspraken, QR-codes, Wisselbox, Piepschuim, Zakjes verdunnen en afbreekbaar maken en Afvalloze bouwplaats. De monitoring van het plan is op verzoek van de branche in handen van Rijkswaterstaat. Op basis van de ervaringen in het eerste jaar zijn de doelstellingen van het Brancheplan inmiddels aangescherpt.