Installatiebedrijven kampen met materiaaltekorten
De installatiebedrijven in ons land kampen met een tekort aan materialen. Dat blijkt uit een steekproef van ondernemersorganisatie Techniek Nederland onder haar leden. Van de ondervraagde bedrijven geeft 86 procent aan dat de materialen soms weken later dan afgesproken worden geleverd. Bovendien zijn de prijzen van de basismaterialen gestegen, merken de installateurs.
Een tekort aan basismaterialen, late leveringen – soms ruim twee weken later dan gepland – en hoge prijzen hinderen de bedrijven in de installatiesector, meldt Het Financieele Dagblad. Bovendien komt de winstgevendheid van de bedrijven erdoor onder druk te staan.
‘Dit levert enorme problemen op’, bevestigt installateur Michel Marsman van Nijhof Installatietechniek in Cobouw, een krant voor de bouwnijverheid. ‘Als we een stukje missen, kunnen we het werk niet afmaken.’ Hij loopt op deze manier niet alleen vertragingen op, maar het project wordt ook duurder dan begroot. ‘De marges gaan drastisch onderuit. Zeker met zo’n 4 tot 5 procent’, aldus Marsman.
De steekproef toont ook aan dat maar één op de drie ondernemers in de contracten heeft vastgelegd dat prijsstijgingen doorberekend kunnen worden. Driekwart van de installateurs denkt daarom dat de ontwikkelingen een negatief effect op de winstgevendheid zullen hebben.
Productie afgeschaald tijdens coronacrisis
‘We gaan ervan uit dat de forse toename van de vraag naar bijvoorbeeld verduurzaming van woningen en gebouwen een rol speelt bij de schaarste aan materialen’, zegt een woordvoerder van Techniek Nederland in het FD. ‘Dit in combinatie met fabrieken die hun productie tijdens de coronacrisis hebben afgeschaald.’
De prijsstijgingen doen zich over de hele productlinie voor. Meer dan 60 procent van de installateurs noemt verhogingen van de prijzen van basismaterialen als kabels, leidingen en schakelaars. Een derde van hen zegt dat ook airco’s, cv-ketels en toiletten duurder zijn geworden. Daarnaast maakt één op de vijf installateurs melding van hogere prijzen voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers.