Hoe je met datawijsheid de wereld verbetert

datawijsheid

‘Datawijsheid’ ziet er aan de buitenkant uit als een bondig, praktisch boekwerkje over het efficiënter organiseren van kantoorwerk. In werkelijkheid is het veel meer dan dat. In bijna 250 bladzijden met doorwrochte tekst, kleine lettertjes en alleen de noodzakelijke illustraties, neemt auteur Paul Bessems je mee in zijn visie op de maatschappij, op supply chains, en wat hierin allemaal niet goed gaat.

Mensen die we hard nodig hebben, in de zorg of in het onderwijs, zitten op kantoor nutteloos werk te doen. Bedrijven als Google en Facebook hebben de macht over onze data en controleren welke informatie we tot ons nemen. Door fake news en miskleunen als de ‘toeslagenaffaire’ neemt het vertrouwen in overheidsinstanties af. Het zijn volgens hem allemaal symptomen van een fundamentele weeffout in de manier waarop overheid en bedrijfsleven zijn georganiseerd en hoe we met onze data omgaan.

Het boek staat boordevol suggesties voor hoe het beter kan. Eén daarvan is het vierstappenplan voor hoe je datagedreven kunt organiseren: feiten vaststellen (via sensoren), data over feiten eenduidig opslaan (via blockchain), toegang tot data veilig organiseren (via tokens) en data verrijken en er informatie van maken (via AI). Interessant is de parallel die Bessems maakt met de opkomst van de lopende band en supply chain management, en hoe diezelfde concepten op administratieve processen kunnen worden toegepast.

Dit alles wordt door Bessems zeer gedetailleerd beschreven en van commentaar voorzien. Voor de doelgroep (‘transformationeel leiders, ondernemers, innovators’) is dit ongetwijfeld uiterst nuttig. Maar voor de neutrale lezer, die vooral zijn visie wil leren kennen, is het allemaal wat veel van het goede. Hopelijk komt er voor hen een verkorte versie.

datawijsheid

 

Datawijsheid’ (2022), door Paul Bessems i.s.m. Leon van Ekeren, Mijnmanagementboek, 250 blz., €21,95