Herstel industrie stokt door zwakke vraag en slecht weer

industrie

Voor het eerst in vier maanden zijn de omstandigheden voor de Nederlandse industrie verslechterd. Het herstel in het tweede kwartaal is gestokt nu de score van de Nevi Inkoopmanagersindex onder het ‘neutrale’ niveau van 50 is gezakt, van 50.7 in juni naar 49.2 in juli om precies te zijn.

Zowel de productie als het aantal nieuwe orders nam af. Vooral de buitenlandse vraag valt tegen. Dit is volgens Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro, waarschijnlijk het gevolg van de zwakke economische groei in onder meer Europa. Die wordt ook weerspiegeld in de voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone over de maand juli; ook die index is gedaald en toont nu een flinke afname van de bedrijvigheid.

Duitsland doet het slecht

Wat opvalt is dat vooral Duitsland het slecht doet. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie daalde van 43.5 over juni naar 42.6 over juli. Duitsland is voor de Nederlandse industrie de belangrijkste exportmarkt. Respondenten van de Nevi Inkoopmanagersindex schrijven de zwakke vraag ook toe aan slecht weer. Behalve met een lage vraag naar onder andere auto’s kampt de Duitse industrie namelijk ook met de gevolgen van overstromingen.

‘Zo gaf Porsche vorige week een winstwaarschuwing af omdat een aluminiumfabriek van een leverancier was overstroomd. Vooral in juni werd Duitsland geteisterd door extreme regenval. De ontregeling van de productie in de Duitse industrie raakt waarschijnlijk ook de Nederlandse export. De dalende productie van auto’s in Duitsland leidt tot een lagere vraag naar auto-onderdelen. Honderden Nederlandse bedrijven leveren materialen en onderdelen aan de Duitse auto-industrie’, aldus Swart.

Verlaging beleidsrente verwacht

Een andere factor van belang is het beleid van de centrale banken. Om de hoge inflatie te beteugelen, hebben centrale banken zoals de Federal Reserve (Fed) in de Verenigde Staten en de Europese Centrale Bank (ECB) de rente vanaf 2022 snel verhoogd. De ECB heeft de rente in juni weliswaar met een kwart procentpunt verlaagd, maar nog altijd staat de rente veel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijftien jaar. Gezien de zwakke economische groei in Europa verwacht ABN-Amro een snelle verdere verlaging van de beleidsrente, te beginnen met een kwart procentpunt in september.

Een lichtpuntje volgens Swart is dat Nederlandse industriële bedrijven ondanks de zwakke vraag nog vrij optimistisch zijn over de komende twaalf maanden. Het oordeel over de toekomstige productie is zelfs licht verbeterd. Daarnaast steeg ook de werkgelegenheid voor de zesde maand op rij.