Hak last productiepauze in om hoge energieprijzen

Hak

Hak legt in januari de productie zes weken stil. Volgens de groentefabrikant is het met de huidige energieprijzen niet haalbaar de hele winter door te produceren. Hak wil nu met een geplande productiepauze de duurste periode van het jaar omzeilen. De leveringszekerheid van de producten komt met de maatregel niet in gevaar. Wel is het volgens de fabrikant onvermijdelijk dat de prijzen hoger worden.

Hak haalt in het Nederlandse oogstseizoen de groenten van de akkers en weckt ze vervolgens in glazen potten om ze houdbaar te maken. Daardoor kan de consument het hele jaar door seizoensgroenten van eigen bodem eten. Voor het weckproces is echter verhitting nodig die veel energie kost. Voor de groenten in stazakken wordt een soortgelijk procedé gevolgd.

Hoewel de groentefabrikant naar eigen zeggen ‘stevig inzet’ op verduurzaming, is dat niet voldoende om de huidige extreem gestegen energieprijzen te ondervangen. Daarnaast zorgen de sterk gestegen kosten van energie ook voor extreem hoge prijzen voor glas. De winterstop moet daarom uitkomst bieden. Door de pauze nu al in te plannen, kan de planning in samenspraak met het personeel zorgvuldig voorbereid worden, aldus Hak.

Oogstseizoen voorbij

Timo Hoogeboom, CEO van Hak: ‘We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. De overige producten, zoals (gedroogde) peulvruchten, kunnen we flexibeler plannen en produceren we dan ook vaak in deze periode. Die schuiven we nu door in de planning. Daarnaast houden we altijd een veiligheidsvoorraad aan voor onverwachte omstandigheden. We kunnen dus voorlopig gewoon leveren.’

Prijsstijging groenten

Wel verwacht Hak dat de prijzen van groenten nog behoorlijk zullen stijgen. Hoogeboom: ‘De huidige energiekosten zijn exorbitant te noemen en voorlopig tien keer hoger dan het afgelopen jaar. We doen er echt alles aan onze kosten waar mogelijk zelf op ons te nemen en slim te plannen – zoals deze maatregel van de productiepauze – zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen. Dat is pijnlijk, maar helaas wel de realiteit.’