76% van logistieke transformaties haalt doelen niet

logistieke transformaties

Maar liefst 76 procent van de logistieke transformaties haalt de gestelde doelen niet, omdat ze niet voldoen aan kritieke budget-, tijdlijn- of key performance indicator (KPI)-meetgegevens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van analistenbureau Gartner. De kans op een succesvolle transformatie wordt echter met 62 procent vergroot door effectief te reageren op weerstand van het team én het verwerken van feedback.

‘Leiders reageren vaak op weerstand door de urgentie op te voeren en een directieve leiderschapsstijl aan te nemen. Dat is niet alleen ineffectief, maar werkt zelfs averechts’, zegt Snigdha Dewal, Senior Principal Researcher bij Gartner. ‘In plaats daarvan moeten leiders hun teams vanaf het begin bij het proces betrekken en weerstand omarmen en beschouwen als een hulpbron – niet als een probleem. Ook doen ze er goed aan te reageren op feedback om de transformatieplannen en de manier waarop die worden geïmplementeerd aan te passen. Het oogsten van de collectieve wijsheid van hun teams kan leiden tot drastisch verbeterde kansen op succes’, aldus Dewal.

Aan het onderzoek namen in totaal 306 logistiek professionals deel van organisaties met een jaarlijkse bedrijfsomzet van 500 miljoen dollar of meer. Uit de resultaten kwam naar voren dat meer dan 80 procent van de respondenten vier transformaties had geprobeerd door te voeren in minder dan vijf jaar; gemiddeld dus bijna één per jaar. Duidelijk werd dat interne weerstand tegen verandering een grotere rol speelde in het belemmeren van het succes van de transformatie-initiatieven dan druk van buitenaf.

Collectieve wijsheid van teams benutten

Het onderzoek wees verder uit dat 81 procent van de logistiek leiders van mening is dat transformatie van cruciaal belang is, maar dat slechts 20 procent weerstand gebruikt als een middel om de collectieve wijsheid van hun teams te benutten om de resultaten van de transformatie te verbeteren. Door deze minder gebruikelijke aanpak te kiezen, verbeterden de kansen op transformatiesucces met 62 procent.

De overheersende urgentieaanpak, gekenmerkt door directief leiderschap, beperkte de betrokkenheid van belanghebbenden, en een ‘get with the program’-mentaliteit leidde tot een daling van 47 procent van de kansen op transformatiesucces. Gartner berekende de kansen op een succesvolle transformatie op basis van een regressieanalyse van de acties en berichtgeving van organisaties tijdens hun logistieke transformatie naar hun teams. Ook de daaropvolgende impact op de succescijfers werd daarbij in beschouwing genomen.

Weerstand als bron van waardevolle inzichten

‘Weerstand kan productief of onproductief zijn, maar leiders moeten weerstand niet langer zien als een barrière, maar als een bron van waardevolle inzichten en leren hoe ze er gebruik van kunnen maken’, aldus Dewal. ‘Deze aanpak verbetert niet alleen de resultaten van projectmanagement, maar verhoogt ook het moreel van het personeel én kan helpen bij het ontdekken van nieuwe concurrentievoordelen.’

Bij deze vorm van leiderschapsaanpak is het volgens Gartner belangrijk dat leiders de doelstellingen kennen, maar daarnaast ook openstaan voor veranderingen op basis van wat ze tijdens het proces leren. Ook moeten ze de meest weerbarstige teamleden bij het proces betrekken om zo een beter inzicht te krijgen in eventuele obstakels op de route. Daarnaast doen leiders er goed aan te erkennen dat transformaties met tegenslagen gepaard gaan en zich daarom te richten op slechts enkele, missie-kritische aspecten.

logistieke transformaties