Een ongemakkelijke waarheid

een ongemakkelijke waarheid

Wat krijg je als één van ’s werelds beste journalisten zijn kritische oog laat vallen op het vakgebied supply chain management? Dan krijg je om te beginnen een schitterend boek – ‘How the world ran out of everything’ krijgt van ons vijf sterren – maar word je ook met een ongemakkelijke waarheid geconfronteerd. Zij ‘wij supply chain professionals’ dan werkelijk zo kortzichtig dat we kritiekloos uitvoeren wat aandeelhouders van ons vragen zonder na te denken over de catastrofes en het enorme mensenleed waartoe dit leidt? Peter S. Goodman, ‘global economics correspondent’ bij de New York Times, legt in zijn boek genadeloos bloot wat er allemaal mis is met de manier waarop bedrijven hun supply chains hebben georganiseerd en hoe dat in hemelsnaam heeft kunnen gebeuren.

Het boek leest als een trein, want Goodman kan geweldig schrijven. Dit bewees hij al in eerdere bestsellers die hij uitbracht, zoals ‘Davos Man’ over de groeiende ongelijkheid tussen de superrijken en de rest van de wereld. Hij geeft originele analyses van supply chain-ontwikkelingen door de jaren heen, het just-in-time-denken bij Toyota, de opkomst van China en de ongewenste kartelvorming in zeecontainertransport. Ook vertelt hij empathisch hoe het was om een paar dagen mee te rijden met een Amerikaanse vrachtwagenchauffeur, die vreselijk hard moet werken voor een salaris waarmee hij amper zijn gezin kan onderhouden.

Hoewel het boek vooral de situatie in Amerika beschrijft, is het ook voor supply chain-directeuren in Europa interessant. Goodman is wat activistisch van toon en zet zijn kritiek flink aan, maar het is ook een louterende ervaring om iemand op deze manier over jouw vak tekeer te zien gaan.

een ongemakkelijke waarheid

 

How the world ran out of everything’ (2024), Peter S. Goodman, Mariner Books, 416 blz., €21,50