Duurzame IT-strategie ontbreekt bij meeste bedrijven in de Benelux
Slechts 37 procent van de bedrijven in de Benelux heeft een duurzame IT-strategie. Dat blijkt uit recent onderzoek van Paessler AG onder 1051 IT-beheerders uit honderd landen. 60 procent van de IT-beheerders gaf bovendien aan dat het belangrijk is dat de softwareleverancier die de monitoring verzorgt milieubewust is. Cloud-adoptie blijkt de grootste uitdaging voor de sector.
Europa is koploper wanneer het gaat om het hanteren van een duurzame IT-strategie, bijvoorbeeld om te besparen op energie, water en hardware. 42 procent van de Europese bedrijven heeft duurzame IT-strategieën, ten opzichte van 26 procent in Noord- en Zuid-Amerika. 52 procent van de respondenten uit Noord- en Zuid-Amerika geeft aan een duurzame IT-strategie ook nog geen prioriteit te geven de komende jaren. Wel is het aantal organisaties dat aan duurzame IT-strategieën werkt dit jaar wereldwijd gestegen van 33 naar 37 procent, meldt Paessler, bekend van de monitoringsoftware Paessler PRTG.
Cloud-adoptie grote zorg
Cloud-adoptie is de grootste uitdaging (41%) voor de IT-sector in de Benelux. 72 procent van de IT-infrastructuur is namelijk nog niet opgenomen in de cloud. Wel verwacht 61 procent van de bedrijven dat ze binnen nu en twee jaar meer gaan inzetten op cloud-adoptie. Naast cloud-adoptie volgen de implementatie van Operational Technology-infrastructuren (31%) en automateriserings- en robotiseringsprocessen (31%) als grootste uitdagingen binnen de sector. Op de vierde plaats staat het hebben van een robuuste infrastructuur (29%), en dataopslag (25%) staat op plek vijf. Kunstmatige intelligentie (AI) staat verrassend genoeg nog níet als uitdaging in de top 5 voor IT-beheerders in de Benelux.
Angst voor hackers
Hoewel IT-managers zich grote zorgen maken over cloud-adoptie, is de daadwerkelijke implementatie dus nog laag. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 28 procent van de IT-infrastructuur in de Benelux en 19 procent van de wereldwijde IT-infrastructuur in de cloud is opgeslagen. Met het oog op duurzaamheid vermindert dataopslag in de cloud de on-premise CO2-voetafdruk. Dit komt mede doordat er minder data opgeslagen staan op lokale servers die meer hardware en koelsystemen vereisen, en dus meer energie verbruiken.
De mate waarin de cloud wordt gebruikt, verschilt wereldwijd per branche. Zo slaat 92 procent van de organisaties in de wereldwijde publieke sector data lokaal op. Ondanks dat cloud-omgevingen voor deze organisaties voldoen aan strenge compliance- en beveiligingseisen, kiezen veel organisaties er dus nog steeds voor data lokaal op te slaan. De voornaamste reden die zij hiervoor geven, is dat ze dit de veiligste manier vinden om data te beschermen tegen hackers.
In de telecommunicatie-, technologie-, internet- en elektronica-industrie is de cloud-adoptie met 24 procent het hoogst. Daarna volgen de financiële dienstverlening (23%) en het onderwijs (21%). In zowel de gezondheidszorg en farmacie als in de maakindustrie bedraagt het cloud-adoptiepercentage 17 procent. In de publieke sector blijft het percentage als gezegd steken op 8 procent.
Doordachte duurzaamheidsstrategie kostenefficiënter
‘IT-infrastructuren zijn complex en het kost tijd om ze te moderniseren. Hoewel IT-beheerders zich voornamelijk focussen op de bedrijfscontinuïteit, is het belangrijk om processen die een duurzamere infrastructuur mogelijk maken niet over het hoofd te zien. Een weldoordachte duurzaamheidsstrategie is niet alleen toekomstbestendig, maar kan op de lange termijn ook kostenefficiënter zijn. Meer gebruik maken van de cloud kan onderdeel uitmaken van deze strategie’, aldus Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler.