Duitsland krijgt megafabriek voor prefab modulewoningen
Daiwa House Modular Europe en vastgoedbelegger Capital Bay gaan in Duitsland gezamenlijk een megafabriek voor geprefabriceerde modulewoningen bouwen. De fabriek moet ten oosten van Berlijn gerealiseerd worden en bijdragen aan het lenigen van de Europese woningnood. Gestart wordt met tienduizenden Duitse modulewoningen.
Daiwa House Modular Europe werd eerder dit jaar opgericht na de overname van modulair bouwer Jan Snel uit Montfoort door de Japanse Daiwa House Group. Daiwa House Group geldt als een wereldmarktleider in geïndustrialiseerde bouw. Jan Snel, dat als merk blijft bestaan, is een modulair bouwer op het gebied van wonen, zorg, kantoren, scholen en de industrie.
Daiwa House Modular Europe noemt haar manier van bouwen de methode van de toekomst. Door gebruik te maken van volledig geprefabriceerde bouwmodules, die op de bouwplaats alleen nog maar geschakeld hoeven te worden, kan 30 tot 50 procent van de bouwtijd bespaard worden. Dat zorgt voor flink lagere kosten en is bovendien aanzienlijk duurzamer dan de traditionele bouwmethoden.
Gebrek aan personeel
Capital Bay wil in Duitsland in korte tijd een groot aantal woningen realiseren. Met de traditionele manier van bouwen lukt dat echter niet: te duur en te tijdrovend. Bovendien is het in de huidige markt lastig om aan goed personeel te komen. ‘De handjes ontbreken en dan is geprefabriceerd, gerobotiseerd en modulair bouwen het enige alternatief’, meldt CEO Harry van Zandwijk van Daiwa House Modular Europe in het FD.
De verwerving van geschikte bouwgrond voor de Duitse megafabriek staat gepland voor volgend jaar, zodat de productie en distributie in 2024 van start kunnen. Tot die tijd worden de bouwmodules geproduceerd in bestaande fabrieken van Daiwa House Modular Europe. Voor volgend jaar staat ook het eerste gezamenlijke project op de planning: de bouw van appartementen voor studenten, young professionals en senioren.
Circulaire benadering van bouwen
Van Zandwijk benadrukt ook de duurzaamheid van de bouwmethode. ‘Wij streven ernaar de milieueffecten van de werkzaamheden te minimaliseren. Dankzij onze circulaire benadering van bouwen, kunnen de individuele modules aan het eind van de gebruiksfase eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt voor nieuwe bouwprojecten. Naast een besparing van tijd halveert deze methode ook de hoeveelheid CO2-uitstoot.’