Denken in metanetwerken
Er breekt een nieuw tijdperk aan van samenwerking met bedrijven in de eigen supply chain, maar ook met branchevreemde. Verschillende signalen wijzen op deze onverwachte vormen van samenwerking.
Laatst sprak ik een supply chain-directeur van een Nederlandse retailketen. Hij vertelde dat over anderhalf jaar het contract met zijn huidige logistiek dienstverlener afloopt en dat hij dit niet wil verlengen uit ontevredenheid over de magazijnactiviteiten en het fulfilment. Ik vroeg hem of hij geen collega-retailers met een groot eigen magazijn kon vragen of zij nog ruimte en capaciteit hebben. Hij vond het wel een verfrissende gedachte: samenwerken met niet-concurrerende partijen om zo synergie te creëren.
Overlap supply chain-netwerken
Tijdens een recent spreekuur van onze SCM Directors Club bleek eveneens dat de deelnemers druk bezig zijn met de analyse en optimalisatie van hun supply chain-netwerken. Dit doen ze om allerlei redenen, onder andere om levertijden te verbeteren, kosten te besparen en CO2-uitstoot te verminderen.
Een van de leden is al bezig met het visualiseren van waar exact zich clusters van toeleveranciers bevinden om hen gezamenlijk te laten aanleveren. Hieruit kwam ook het idee voort om de supply chain-netwerken door een universiteit in kaart te laten brengen en vervolgens de overlap te identificeren. Zo ontstaat een visueel metanetwerk van bedrijven, toeleveranciers en afnemers met duidelijke goederenstromen die te combineren zijn in efficiënt en duurzaam vervoer.
Lokale energiehubs
Een laatste duidelijke aanwijzing voor de opkomst van metanetwerken blijkt uit een recent onderzoek van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De 3400 bedrijventerreinen in Nederland kunnen door het delen van opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen via lokale energiehubs 3 tot 4 procent van de totale Nederlandse CO2-emissie besparen die tot Scope 1 en 2 behoren. Momenteel is er bij slechts 20 procent van de bedrijventerreinen enige vorm van krachtenbundeling en samenwerking.
Supply chain-directeuren zouden het initiatief van de lokale energiehubs moeten aangrijpen om de aangesloten bedrijven op hún industrieterrein in kaart te brengen. Inventariseer de inkomende en uitgaande goederenstromen van deze bedrijven (Scope 3) en voeg ze toe aan een metanetwerk van supply chains. Dat biedt een enorm potentieel voor synergie en besparingen in kosten en CO2.
Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl