Coronavirus roept globalisering een halt toe
De uitbraak van het coronavirus lijkt als neveneffect te hebben dat de globalisering een halt toegeroepen wordt. De economische schade die Covid-19 aanricht is aanzienlijk en confronteert bedrijven met de kwetsbaarheid van hun productieprocessen. De druk om de supply chains minder complex te maken neemt daardoor toe. En dat heeft deglobalisering tot gevolg.
De uitbraak van het coronavirus in China zorgde er in slechts enkele weken tijd voor dat complexe supply chains verstoord werden. ‘Veel van deze bedrijven worden nu met de neus op de feiten gedrukt dat ze zich met huid en haar aan één toeleverancier hebben uitgeleverd: China. Dat risico is te groot’, meldt hoogleraar internationale economie Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen in het FD.
Volgens Brakman moeten bedrijven zich dan ook serieus gaan afvragen of ze hun risico’s niet beter moeten spreiden. En dat zal deglobalisering tot gevolg hebben.
Epidemie maakt duidelijk hoe fragiel ketens zijn
Volgens Gabriel Felbermayr, president van het Institut für Weltwirtschaft in Kiel, is door het coronavirus discussie ontstaan over zaken die tot op heden als vanzelfsprekend werden ervaren. ‘Deze epidemie maakt ondernemingen duidelijk hoe fragiel wereldomvattende ketens zijn’, zegt hij in het Duitse zakenblad WirtschaftsWoche. Hij verwacht dat ondernemers als reactie hun supply chains minder complex zullen maken.
Hoogleraar globalisering Ian Goldin van de universiteit van Oxford meent dat veel ondernemers de laatste tijd sowieso al kritisch naar hun productieketens keken. Hij meldt in het FD dat momenteel veel productie naar het Westen teruggehaald wordt. Die trend is volgens hem mede het gevolg van technologische vernieuwing, maar wordt versterkt door de virusuitbraak.
Hang naar deglobalisering geen wereldwijd fenomeen
Azië-expert Kishore Mahbubani is overigens van mening dat de hang naar deglobalisering geen wereldwijd fenomeen is. ‘Terwijl de 12 procent van de wereldbevolking die in het Westen woont gedesillusioneerd raakt door globalisering, heeft de overige 88 procent zijn geloof daarin niet verloren. Hun levens zijn de laatste drie decennia – dankzij globalisering – significant verbeterd.’
Volgens Mahbubani werken de ‘politieke, economische en technologische krachten’ die de mondiale afhankelijkheid en verbondenheid vergroten gewoon door. ‘Als het coronavirus geschiedenis is, en als het handelsconflict tussen de VS en China niet tot een ontkoppeling van die twee economieën leidt, zal het proces van globalisering gewoon verdergaan’, aldus Mahbubani in het FD.