Chipmaker TSMC uit Taiwan hevelt productie over naar VS

inkoopmanagersindex

Chipmaker TSMC uit Taiwan, dat onder andere Apple tot zijn klanten mag rekenen, steekt maar liefst 40 miljard dollar in de bouw van een tweetal productielocaties in de Verenigde Staten. De investering lijkt ingegeven door de ‘chipoorlog’ tussen de VS en China.

Volgens persbureau Reuters hebben de techbedrijven Apple, Advanced Micro Devices en Nvidia al laten weten dat hun chips waarschijnlijk in de nieuwe Amerikaanse fabrieken geproduceerd gaan worden. Bestuursvoorzitter Mark Liu van TSMC schat de jaarlijkse inkomsten van de chipfabrieken op 10 miljard dollar.

Het bedrijf uit Taiwan is overigens ook een van de grootse afnemers van ASML uit Veldhoven, dat machines bouwt die computerchips maken. De Nederlandse onderneming heeft wereldwijd zo’n 90 procent van de markt in handen en levert behalve aan TSMC ook aan andere grote chipmakers van naam, zoals Samsung en Intel.

Gespannen handelsrelatie VS en China

De mega-investering van de Taiwanezen kan ook niet los gezien worden van de aanhoudende verstoringen die de Amerikaanse supply chains parten spelen én de gespannen handelsrelatie tussen de VS en China. Met de komst van de nieuwe productielocaties – gepland in de staat Arizona – verwachten de Amerikanen beide problemen in de toekomst makkelijker het hoofd te kunnen bieden.

Ondanks de grote investering in de VS blijft het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van TSMC in Taiwan gevestigd. Hier wordt nu al de belangrijke 3-nanometer chip vervaardigd, bericht het FD. Met name de VS tonen zich bezorgd over de productie van een dergelijk cruciaal product op een geopolitiek zeer gevoelige locatie. China beschouwt Taiwan namelijk als een afvallige provincie, en de militaire dreiging van Peking richting de Taiwanezen maakt de Amerikaanse overheid nerveus.

Ook Nederland bij chipoorlog betrokken

Ook Nederland is inmiddels bij deze chipoorlog betrokken geraakt. De VS zetten Nederland steeds meer onder druk om de export van de machines van ASML verder aan banden te leggen. Het is ASML sinds 2019 al verboden zijn EUV-machine te verkopen aan Chinese bedrijven. De regering Biden dringt er nu bij de Nederlandse overheid op aan ook de verkoop aan China van een minder geavanceerde versie, de DUV, te verbieden.

TSMC meldt ondertussen ernaar te streven de eerste Amerikaanse locatie in 2024 gereed te hebben voor de start van de productie van de N4-procestechnologie. Het bedrijf is ook al begonnen met de bouw van een tweede fabriek, die volgens de planning in 2026 met de productie van de meer geavanceerde 3-nanometer chip zal beginnen. De investering is volgens TSMC een van de grootste buitenlandse investeringen in de geschiedenis van de VS.