Bianca Keers, Koninklijke Marine: ‘Juist nú de volwassenheid van onze supply chain verhogen’

Bianca Keers, Koninklijke Marine

Nadat Defensie het jarenlang met een krap budget moest doen, is het roer sinds de oorlog in Oekraïne om: eindelijk komt er fors meer geld bij. Dat betekent onder meer dat de marine extra geld krijgt om eenheden te bevoorraden en het proces te professionaliseren. Een taak die op het bord ligt van Bianca Keers.

Bianca Keers zeilde in haar jeugd en was altijd sportief bezig. Reden om na het vwo naar het KIM te gaan, het Koninklijk Instituut Marine. Ze kwam er na anderhalf jaar achter dat een opleiding tot zeewachtofficier toch minder goed bij haar paste. Ze zocht een functie waar ze haar bètakant pragmatisch kon toepassen. Dat werd logistiek. Inmiddels is ze Hoofd Supply Chain Management bij de Koninklijke Marine. In die rol is ze ervoor verantwoordelijk dat alle eenheden van het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) tijdig en met het juiste materieel worden bevoorraad.

Welke rol speelt de supply chain bij de marine?

‘We hebben binnen de Koninklijke Marine zes directies: Integrale Bedrijfsvoering, Operaties, Personeel & Organisatie, Commando der Zeemacht Caribisch gebied, Kustwacht Caribisch gebied en Materiële Instandhouding. De Directie Materiële Instandhouding is, naast dat dit het grootste onderhoudsbedrijf is voor de marine, ook verantwoordelijk voor het ketenlogistiek en het systeemlogistiek proces. Het ketenlogistiek proces, ofwel het bevoorradingsproces, omvat alles wat te maken heeft met verwerving, voorraadmanagement, opslag en distributie van goederen die onze eenheden nodig hebben; van gewone civiele ge- en verbruiksartikelen als douchegordijntjes en AAA-batterijen tot wapens, brandstoffen en munitie’, verklaart Keers.

‘Omdat we er voor een goede bevoorrading afhankelijk van zijn dat alle deelprocessen goed op elkaar zijn afgestemd en omdat deelprocessen meer dan vroeger buiten de marine worden verricht, is supply chain management essentieel geworden en daarom een betere benaming. Er zijn in onze organisatie nog veel managers die niet goed weten waar supply chain management voor staat. Daarom is vanuit Den Haag ook de vraag ontstaan om meer aandacht te genereren voor het onderwerp en het kennisniveau op te krikken.’ … … …

Verder lezen?