Grote ontslagronde bij bussenproducent Ebusco
De Nederlandse producent van elektrische bussen Ebusco heeft op oudjaarsdag 102 medewerkers ontslag aangezegd. Ongeveer een op de zes personeelsleden komt daardoor op straat te staan. Het ooit zo veelbelovende bedrijf uit Deurne kwam in de problemen toen het de productie van China naar Nederland verplaatste.
Ebusco verkeert al langere tijd in zwaar weer, maar afgelopen zomer werd de situatie echt zorgwekkend. Het bedrijf stuitte op grote problemen bij de productie van zijn bussen, waardoor leveringsbeloften niet konden worden waargemaakt. Als gevolg van alle vertragingen werden grote orders uiteindelijk afgezegd. In het eerste halfjaar van 2024 draaide Ebusco daardoor 65 miljoen euro verlies, op een omzet van 38 miljoen.
Met een herstelplan probeerde Ebusco nog het tij te keren. Gehoopt werd dat door natuurlijk verloop en het minder inzetten van flexibele arbeidskrachten gedwongen ontslagen konden worden voorkomen. Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Nog in het eerste kwartaal van 2025 moet een grote ontslagronde goeddeels worden afgerond. Vooral medewerkers uit de productie, het magazijn en op de facilitaire afdelingen verliezen daardoor hun baan.
Verplaatsing bussenproductie
Voor Ebusco begonnen de problemen met een beursgang in 2021. Hiermee werd het benodigde geld opgehaald om een groot deel van de bussenproductie van China naar Nederland te verplaatsen. Die keuze voor nearshoring pakte dramatisch uit. Al snel haperde de productie, met winstwaarschuwingen en een sterke daling van de aandelenkoers als gevolg. Het weer terugbrengen van de productie naar China bood geen soelaas; de vertragingen hielden aan. Gevolg was dat Ebusco begin november geen geld meer in kas had.
‘Noodzakelijke stap’
De in het najaar van 2024 aangetreden CEO Christian Schreyer wist een faillissement te voorkomen met de uitgifte van extra aandelen. Het leverde respijt en 36 miljoen euro op. Dat er nu toch een ontslagronde volgt, is volgens hem ‘een noodzakelijke stap om de financiële prestaties van Ebusco te verbeteren’. Van de productielocaties in Deurne en Venray blijft er straks eentje bestaan. De werkzaamheden zullen er zich beperken tot het de laatste hand leggen aan de bussen. De productie van de basis van de bussen gaat in zijn geheel naar het Franse Rouen. Al het andere werk wordt voortaan uitgevoerd door Chinese onderaannemers.
Bron: FD