Helft logistiek medewerkers ervaart werkstress

Bijna de helft van de Nederlandse logistiek medewerkers (48%) ervaart momenteel werkgerelateerde stress. Dat blijkt uit onderzoek van Quinyx. De meest genoemde oorzaak van die werkstress is dat werknemers bang zijn dat hun salaris ontoereikend is voor het betalen van alle rekeningen.

De financiële zorgen staan met 21 procent op de eerste plaats van veroorzakers van werkstress. Ook te veel werkuren en lange werkdagen (19 procent) geven veel stress, net als onderbezetting (15 procent). ‘De krappe arbeidsmarkt heeft, zoals blijkt uit ons onderzoek, zeker negatieve invloed op de werkstress van werknemers in de logistiek’, verklaart Toma Pagojute, CHRO bij Quinyx, aanbieder van AI-gestuurde workforce management software.

Nederlanders minder gestrest

Het onderzoek van Quinyx is zowel in Nederland als internationaal uitgevoerd. Hieruit blijkt dat logistiek medewerkers in ons land, na Denemarken, het minst gestrest zijn. Gemiddeld ervaart 60 procent van de werknemers in de logistiek stress die gerelateerd is aan het werk. De Duitse medewerkers zijn met 76 procent het meest gestrest. ‘Financiële onzekerheid en lange werktijden raken niet alleen medewerkers, maar ook de prestaties van het hele bedrijf. Dit onderzoek benadrukt dat oplossingen voor werkstress een win-win kunnen zijn voor iedereen’, aldus Pagojute.

Millennials ervaren meeste werkstress

Opvallend is dat de millennials (25 tot 45 jaar) het meest last hebben van werkgerelateerde stress. Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlandse logistiek medewerkers in deze leeftijdsgroep ervaart deze stress. Bij generatie Z (18 tot 25 jaar) ligt dit percentage iets lager, namelijk op 47 procent. Onder de 45-plussers is het aandeel dat werkstress ervaart het laagst, met 35 procent.