Europese bedrijven onvoldoende voorbereid op nieuwe supply chain-regelgeving

CSDDD

Europese bedrijven bereiden zich momenteel voor op de gefaseerde implementatie van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Nieuw onderzoek onder 400 van die bedrijven, uitgevoerd door EQS Group en de University of Applied Sciences Ansbach, toont echter ‘kritieke hiaten’ in de transparantie van de supply chain en de middelen die nodig zijn om aan de nieuwe richtlijn te voldoen. De respondenten noemen een gebrek aan supply chain visibility en personeel als belangrijkste obstakels.

Nu de CSDDD in 2027 van kracht wordt, moeten zowel bedrijven die in de EU gevestigd zijn als internationale bedrijven met een omzet van € 1500 miljoen in de EU zich gaan voorbereiden op het proactief beheren van mensenrechten- en milieurisico’s in hun supply chains. 86 procent van de respondenten is al begonnen zich vertrouwd te maken met de CSDDD, ook al was de definitieve tekst van de richtlijn ten tijde van het onderzoek nog niet gepubliceerd.

Volgens de ondervraagde bedrijven – afkomstig uit Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk – is een groot gebrek aan personeel en aan financiële middelen op dit moment de grootste uitdaging met betrekking tot de richtlijn. Daarnaast noemden ze documentatie- en rapportagevereisten én een gebrek aan supply chain visibility als belangrijkste problemen. Slechts 30 procent van de bedrijven is echter van plan om extra middelen zoals budget, personeel of IT-tools toe te wijzen om deze problemen te tackelen.

Risiconiveaus nemen dieper in de supply chain toe

Hoewel bedrijven vertrouwen hebben in hun vermogen om risico’s binnen hun directe activiteiten te beheersen – 84 procent geeft aan weinig risico te lopen – neemt het risiconiveau dieper in de supply chain verder toe. Voor indirecte toeleveranciers beoordeelt 55 procent van de respondenten het risico op schendingen van mensenrechten en milieu als hoog of zeer hoog, terwijl 41 procent het risico als gemiddeld inschat.

‘Hoe dieper je de value chain ingaat, hoe complexer de risico’s worden’, zegt onderzoeker professor dr. Stefanie Fehr van de universiteit van Ansbach. ‘Dit stelt bedrijven die aan de nieuwe regelgeving willen voldoen voor grote uitdagingen en vereist een proactieve, risicogebaseerde aanpak.’

94 procent van de organisaties heeft een klokkenluidersregeling ingesteld in overeenstemming met de EU Whistleblowing Directive of de nationale klokkenluiderswetgeving. Sinds de invoering van deze kanalen heeft 73 procent geen meldingen ontvangen over schendingen van mensenrechten of milieu. Als er meldingen werden ontvangen, waren deze meestal anoniem, zodat ze niet konden worden toegewezen aan een specifieke groep mensen als werknemers of andere betrokken partijen.

ESG-integratie in risicomanagement groeit

Ondanks beperkte middelen geven bedrijven prioriteit aan ESG-kwesties in hun supply chain-strategieën, waarbij ze erkennen dat mensenrechten en milieubescherming in toenemende mate hun relaties met leveranciers, bedrijfspraktijken en risicobeheer bepalen. 68 procent heeft mensenrechten- en milieukwesties geïntegreerd in hun risicobeheerprocessen en zorgt ervoor dat deze criteria worden meegewogen bij de selectie van leveranciers.

‘De complexiteit van wereldwijde supply chains biedt niet alleen uitdagingen, maar ook belangrijke kansen om een duurzamere infrastructuur op te bouwen’, stelt Achim Weick, oprichter en CEO van EQS Group. De CSDDD en het Duitse Lieferkettengesetz bieden bedrijven de kans om niet alleen aan de wettelijke eisen te voldoen, maar ook om het vertrouwen van zakenpartners en klanten te versterken. Door nu te investeren in transparantie en verantwoordelijkheid kunnen bedrijven een blijvend concurrentievoordeel behalen. Om hier ten volle van te profiteren, zullen verdere investeringen in technologische oplossingen cruciaal zijn om het personeelstekort te compenseren.’

Duitse bedrijven worstelen met naleving Lieferkettengesetz

Naast hun omgang met de CSDDD werd in het onderzoek ook gevraagd hoe Duitse organisaties omgaan met de naleving van het Lieferkettengesetz. Die wet is daar sinds 2023 van kracht. Veel Duitse organisaties staan nog steeds voor grote uitdagingen bij het naleven ervan, waarbij 89 procent een gebrek aan personeel als grootste obstakel noemt. Ondanks dat heeft 87 procent risicobeheersystemen geïmplementeerd, hoewel 58 procent nog steeds Microsoft Excel gebruikt en slechts 34 procent gespecialiseerde software toepast.

Net als bij de CSDDD schatten de meeste bedrijven het risico op schendingen van het Lieferkettengesetz binnen hun eigen activiteiten en bij directe leveranciers laag in. Het risico neemt echter aanzienlijk toe bij indirecte leveranciers, waarbij slechts 27 procent een laag risico op dat niveau rapporteert. Bovendien heeft 46 procent van de bedrijven al klachten ontvangen in verband met deze wet. Ondanks deze uitdagingen ziet 52 procent in het Lieferkettengesetz een kans om waarden en verantwoordelijkheid in hun supply chain te versterken. 30 procent gelooft ook dat de wet hen zal helpen om contracten af te sluiten en 28 procent voorziet een positief effect op hun reputatie.