Artillerie-supply chains zijn Ruslands achilleshiel

artillerie-supply chains

De meest effectieve manier om de oorlogsvoering van Rusland in Oekraïne te verstoren, is het aanvallen van de artillerie-supply chains. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van het Royal United Services Institute (RUSI) en het Open Source Centre (OSC). ‘Ore to Ordnance: Disrupting Russia’s Artillery Supply Chains’ benadrukt de centrale rol die artillerie inneemt in de Russische invasie van Oekraïne. Rusland de toegang ontzeggen tot essentiële componenten voor artillerie en munitie zou volgens het rapport de slagkracht van het land aanzienlijk verzwakken. 

Door Henrieke Wagenvoort

Pogingen om de Russische defensie-industrie op grote schaal te ontwrichten, hebben tot op heden beperkt succes gehad, stelt het rapport. Dit omdat ze vaak gericht waren op de meest essentiële componenten, zoals microchips. Het is uiterst lastig hier toegang tot te krijgen. In plaats daarvan opperen RUSI en OSC zich te richten op specifieke kwetsbaarheden in de artillerie-supply chains. Ruslands achilleshiel is namelijk zijn afhankelijkheid van buitenlandse import voor belangrijke grondstoffen, waaronder chroom, dat essentieel is voor de productie en het onderhoud van bijvoorbeeld de lopen van houwitsers.

‘Ore to Ordnance’, gebaseerd op veldwerk in Oekraïne en open-source data, biedt een gedetailleerde blauwdruk voor beleidsmakers die de militaire capaciteiten van Rusland willen verzwakken door de levering van artillerie (zoals houwitsers en granaten) te verstoren. Een dergelijke gerichte aanpak kan volgens het rapport leiden tot effectievere sancties en acties die Rusland ervan weerhouden zijn militaire dominantie op het slagveld te handhaven.

Import van chroom

Aan het rapport ligt een uitgebreid onderzoek naar de verschillende schakels van de artillerie-supply chains ten grondslag, van grondstoffen zoals ijzererts tot de levering van afgewerkte artilleriesystemen. Er worden verschillende kritieke knelpunten geïdentificeerd waarop buitenlandse regeringen druk zouden kunnen uitoefenen. Rusland importeert bijvoorbeeld het grootste deel van zijn chroom uit landen als Kazachstan en Zuid-Afrika. Dat is hiermee een belangrijk, kwetsbaar punt in de supply chains dat kan worden uitgebuit door middel van sancties en andere diplomatieke middelen.

Naast de afhankelijkheid van buitenlandse grondstoffen heeft de Russische defensie-industrie momenteel moeite om haar productiecapaciteit uit te breiden vanwege een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en een verouderde transportinfrastructuur. Het rapport suggereert dat deze uitbreiding ook kan worden vertraagd door de invoer aan te pakken van gespecialiseerde machines, zoals CNC-machines (Computer Numerical Control), die ruwe materialen bewerken naar een bepaald eindproduct. Deze machines komen voornamelijk uit China.

Productie van artillerie

Hoewel het rapport erkent dat de Russische defensie-industrie veerkracht heeft getoond, vooral door zich aan te passen aan sancties, benadrukt het dat de westerse focus moet liggen op het blokkeren van import die cruciaal is voor de productie van artillerie. Westerse regeringen hebben de middelen om deze kwetsbaarheden uit te buiten door middel van gecoördineerde sancties, handelsbeperkingen en internationale samenwerking, aldus het rapport.

De oorlog in Oekraïne is duur gebleken voor Rusland. Het rapport onderstreept dat het vermogen van het land om door te gaan met het produceren en leveren van artillerie aan zijn troepen een belangrijk voordeel blijft. Door zich strategisch te richten op de artillerie-supply chains kunnen de westerse bondgenoten van Oekraïne echter de offensieve en defensieve capaciteiten van Rusland verzwakken. De balans van het conflict kan daarmee in het voordeel van Oekraïne doorslaan, aldus ‘Ore to Ordnance’.