Nederlandse Logistiek Prijs 2024 naar Nestlé en Vreugdenhil

Nederlandse Logistiek Prijs 2024

Nestlé en Vreugdenhil Dairy Foods hebben gezamenlijk de Nederlandse Logistiek Prijs 2024 in de wacht gesleept. De jury van de Vereniging Logistiek Management (VLM) kende de prijs toe voor de manier waarop beide bedrijven vorm wisten te geven aan het ‘Low carbon farming’-programma.

Duurzame zuivel vraagt om een collectieve ketenaanpak, menen Nestlé en Vreugdenhil. Zij sloegen daarom in 2022 de handen ineen voor het programma ‘Low carbon farming’. Doel hiervan is om samen met de melkveehouders de carbon footprint van melk in 2030 met 50 procent te reduceren ten opzichte van 2018.

Ketensamenwerking

De VLM-jury was vooral te spreken over het feit dat de keten centraal staat in het programma. Daarnaast is er veel aandacht voor het boerenbedrijf, waar de meeste reductie is te behalen, maar waar ook de meeste investeringen nodig zijn en waar de risico’s worden genomen.

‘Een complementair partnership gericht op ketensamenwerking, dat in dienst staat van de duurzaamheidswinst die vooral bij het boerenbedrijf kan worden behaald’, aldus het juryrapport. Het toekennen van de prijs wordt gezien als erkenning voor de samenwerking tussen melkveehouders, Nestlé, Vreugdenhil, PPP-Agro Advies, WUR en andere stakeholders.

15 procent CO2-reductie

Inmiddels doen al 80 melkveehouders mee aan het programma en is 15 procent CO2-reductie gerealiseerd. ‘Bij Vreugdenhil zetten we de melkveehouder centraal in alles wat we doen. Het succes van dit programma is het directe resultaat van de sterke samenwerking tussen onze melkveehouders, Nestlé en ons team’, aldus CEO Albert de Groot.

Het winnen van de Nederlandse Logistiek Prijs 2024 noemt hij op de website van het bedrijf ‘een belangrijke mijlpaal, maar slechts het begin van wat wij samen kunnen bereiken. Deze award is een geweldige erkenning van wat mogelijk is als wij als keten samenwerken aan toekomstig perspectief’.