SCM IT Subway Map 2024: Onzekere economie tempert groei supply chain software

SCM IT Subway Map 2024: Onzekere economie tempert groei supply chain software

De onstuimige groei in supply chain software van de afgelopen twee jaar lijkt dit jaar te temperen door de onzekere economie wereldwijd. Vanwege de aanhoudende hoge volatiliteit in de klantvraag hebben productie- en handelsbedrijven nog steeds de meeste behoefte aan software voor forecasting en demand planning om hun resilience te vergroten. De vraag naar Transport Management Systemen (TMS) scoort volgens leveranciers van supply chain software even hoog, ingegeven door de vele disrupties wereldwijd die de logistieke ketens momenteel blijven raken. Uit het jaarlijkse onderzoek van Supply Chain Media voor de SCM IT Subway Map kwam ten slotte duidelijk naar voren dat softwareleveranciers steeds meer allianties met elkaar aangaan om gezamenlijk klanten te bedienen.

De vraag naar supply chain software in Europa blijft aanhouden, maar iets minder sterk dan een jaar geleden. Van de 45 ondervraagde supply chain-softwareleveranciers met vestigingen in Europa antwoordden in de survey van dit magazine 40 dat hun omzet het afgelopen jaar is gestegen ten opzichte van 2022; bij de overige vijf bleef deze stabiel. Zestig procent van de respondenten heeft in 2023 meer implementaties gedaan en de rest een vergelijkbaar aantal. Bijna twee derde zag het aantal medewerkers wederom toenemen; bij 11 procent nam het personeelsbestand af. De softwareleveranciers zeggen generatieve AI (GenAI) vooral intern te gebruiken en niet zozeer in hun applicaties.

De hype rond GenAI is op zijn piek op dit moment, ook in de supply chain. Volgens het Amerikaanse analistenbureau Gartner is de helft van de supply chain-leiders van plan in 2024 GenAI te implementeren; 14 procent zit al in de implementatiefase hiervan. Volgens Gartner investeren bedrijven met de best presterende supply chains twee keer zoveel in artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) ten opzichte van concurrenten om hun processen in hoog tempo te optimaliseren. De toepassing van AI in demand forecasting scoort met 40 procent het hoogste onder deze high performers, terwijl slechts 19 procent van de laag presterende bedrijven dit toepast.

Overnames en allianties

Er zijn nog steeds overnames in de markt van supply chain software, maar relatief weinig omdat geld lenen niet langer gratis is. De echte consolidatieslag moet nog komen in deze markt. Begin dit jaar heeft de Finse softwareleverancier Relex Solutions de specialist in productieplanning Optimity uit Zweden overgenomen. Een paar maanden later heeft Blue Yonder de Duitse softwareleverancier voor productie- en transportplanning Flexis overgenomen en ook leverancier van netwerkoptimalisatie One Network.

Naast de nodige overnames zijn supply chain-softwareleveranciers veel allianties aangegaan met spelers die hun propositie aanvullen, vooral vanwege de marktbehoefte naar functionaliteit op gebied van visibility en sustainability. De grote Duitse softwareleverancier AEB is een partnership aangegaan met de startup Gryn uit Hamburg, die de carbon footprint van bedrijven zichtbaar maakt. De specialist op gebied van netwerkontwerp en optimalisatie Aimms en BigMile werken samen om daadwerkelijke koolstofemissies voor hun klanten te berekenen en te minimaliseen.

Zowel FourKites als Shippeo, concurrenten op gebied van realtime transport visibility, zijn een samenwerking aangegaan met BuyCo om een oplossing voor end-to-end ocean feight management te kunnen bieden. De grote Amerikaanse concurrent van FourKites, Project44, heeft voor end-to-end supply chain visibility de samenwerking opgezocht met de Duitse specialist van Business Process Mining Celonis.

De zestiende editie van de SCM IT Subway Map Nederland visualiseert marktontwikkelingen in supply chain software. Als bewijs van hun bewezen expertise hebben softwareleveranciers metrostations toegewezen gekregen op basis van hun implementaties in Nederland en omzet per softwaretype.

Supply Chain Media heeft naast de SCM IT Subway Map Nederland ook een klikbare online versie over de Europese softwaremarkt ontwikkeld >>

Download: SCM IT Subway Map 2024