Mindmap AI in supply chains

Mindmap AI in supply chains

De recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) sinds de lancering van ChatGPT eind 2022 zijn verbazingwekkend en veranderen het bedrijfsleven ingrijpend. AI zorgt ook voor een revolutie in supply chains door een aantal van de meest urgente uitdagingen aan te pakken waar bedrijven vandaag de dag mee te maken hebben. Supply Chain Media heeft samen met Carlos Cordon, professor Digital and Supply Chain aan IMD Business School in Lausanne, en het executive adviesbureau Supply Chain Companions een mindmap gemaakt van AI in supply chains. Deze mindmap beschrijft de megatrends in het wereldwijde bedrijfsleven, de impact van deze trends op bedrijven, de uitdagingen in supply chains en de verschillende praktische en toegepaste oplossingen.

De wereld is in beroering sinds Covid-19, de oorlog in Oekraïne en het conflict in Gaza. En deze ‘zwarte zwanen’ komen bovenop andere megatrends zoals demografische veranderingen, economische druk, technologische vooruitgang, duurzaamheidseisen en politieke spanningen. Demografische verschuivingen zoals vergrijzing en verstedelijking veranderen de arbeidsmarkten en het consumentengedrag, wat leidt tot personeelstekorten en een grotere behoefte aan automatisering en bijscholing. Vanuit een economisch perspectief vragen hoge inflatie, verplaatsing van banen door automatisering en verstoringen in de industrie om aanpassingsstrategieën.

Impact

Technologische trends zoals geavanceerde machine learning, edge computing en het Internet of Things (IoT) geven supply chain management een nieuwe vorm, terwijl bedrijven onder druk van duurzaamheid zich moeten richten op CO2-boekhouding, circulaire economie en milieumonitoring. Ondertussen heeft politieke druk, zoals geopolitieke conflicten en handelsoorlogen, invloed op de wereldwijde supply chains, waardoor agile risk management en compliance-strategieën nodig zijn. Deze megatrends hebben een verschillende impact op verschillende bedrijfsfuncties. Op financieel gebied leiden deze trends tot de behoefte aan verbeterd risicomanagement, fraudedetectie en real-time monitoring van transacties om economische onzekerheden te beheersen en financiële stabiliteit te bereiken.

Salesfuncties vertrouwen steeds meer op voorspellende analyses om koopgedrag te begrijpen, verkoopstrategieën te personaliseren en vraagvoorspellingen te optimaliseren. Marketing wordt beïnvloed door de drang naar gepersonaliseerde inhoud en producten, de opkomst van contextuele reclame en veranderingen zoals het verwijderen van cookies van derden.

Groeiende behoefte

In IT is er een groeiende behoefte aan betere beveiliging, automatisering en afstemming op bedrijfsdoelen, vooral bij de aanpassing aan nieuwe softwareontwikkelingsmethoden en open-source-platforms. HR-afdelingen worden geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van talentacquisitie, werknemersbetrokkenheid en gepersonaliseerde trainingsprogramma’s als gevolg van demografische en technologische verschuivingen. Juridische teams moeten complexe contractanalyses en compliance-kwesties doorstaan, terwijl R&D zich richt op rapid prototyping, predictive modelling en het verkorten van de time-to-market. Supply chains worden complexer en vereisen robuuste data governance, end-to-end visibility en een verschuiving van uitvoeringsgericht naar bedrijfsgroei als reactie op duurzaamheidsdruk en geopolitieke onzekerheden.

Uitdagingen

De huidige supply chain-uitdagingen zijn talrijk en complex. Op het gebied van planning zijn de volatiliteit van de vraag en de nauwkeurigheid van de prognoses grote problemen, die de problemen bij voorraadallocatie verergeren. Sourcing heeft te maken met bevoorradingsrisico’s, vooral buiten Tier 2-leveranciers, waardoor dual sourcing-strategieën en duurzame materiaalkeuzes nodig zijn. Productie wordt uitgedaagd door de noodzaak om ESG-doelstellingen in evenwicht te brengen met kostenverlaging en productvariëteit, terwijl de distributie wordt bemoeilijkt door omnichannel ordermanagement, hoge retouren en complexe logistieke uitvoering. Daarnaast worden internationale verzendingen gehinderd door exploderende vrachtkosten en transportverstoringen. Het managen van deze complexiteit vereist een verschuiving van traditionele uitvoering naar orkestratie, met een aanzienlijke focus op groene leveringsopties, voorraadallocatie en oplossingen voor levering aan huis.

AI-oplossingen

AI biedt een reeks oplossingen voor deze supply chain-uitdagingen. Digitale supply chain twins geven simulatie- en optimalisatiemogelijkheden die de planning verbeteren door vraagscenario’s te creëren, het voorraadbeleid te optimaliseren en de supplier performance analysis te verbeteren. In de productie maken AI-gestuurde oplossingen betere productieplanning, predictive maintenance en productkwaliteitsmanagement mogelijk, terwijl logistieke operaties profiteren van dynamische routeplanning en warehouse-optimalisatie. AI-gestuurde predictive analyses kunnen de vraag aanvoelen, leveranciersrisico’s voorspellen, productieopbrengsten optimaliseren en vrachtkosten voorspellen, waardoor een veerkrachtiger, resilient kader voor de supply chain ontstaat.

Robotics Process Automation (RPA) verbetert de efficiëntie van de supply chain verder door het stroomlijnen van de vraagplanning, het onboarden van leveranciers, de verwerking van inkooporders en real-time kwaliteitsmonitoring. Bovendien draagt AI aanzienlijk bij aan de duurzaamheidsinspanningen in supply chains. AI-tools helpen bij de CO2-boekhouding, milieumonitoring en ESG-rapportage, zodat bedrijven niet alleen aan de regelgeving voldoen, maar ook hun duurzaamheidsprofiel verbeteren. Door gebruik te maken van AI kunnen supply chains veranderen van louter efficiency-gedreven operaties in meer duurzame en strategisch afgestemde systemen die bedrijfsgroei en aanpassingsvermogen stimuleren in een snel veranderende wereldwijde omgeving.

Zoals met alle nieuwe digitale technologieën zijn sommige ervan geweldige use cases, terwijl andere (zoals blockchain) ten onder gaan in de hype cycle. Generatieve AI (GenAI) is anders omdat het in de loop der tijd veel vooruitgang heeft geboekt. In maart van dit jaar kon GenAI nauwelijks enkele wiskundige berekeningen correct uitvoeren. In september van dit jaar kon GenAI met de Data Analytics GPT een aantal zeer geavanceerde voorspellingen doen (zoals veel gespecialiseerde AI-toepassingen) en kon het ook de logica van de berekeningen uitleggen, plus de code die in Excel moest worden ingevoegd om het op schaal te implementeren.

Explosie use cases

De vraag is of supply chain-professionals de komende maanden een explosie van use cases zullen zien. Zal GenAI een enorme boost geven aan het meest gebruikte hulpmiddel in de supply chain, de Excel-spreadsheet? De integratie van AI in supply chains is niet langer slechts een optie, maar nu een noodzaak voor bedrijven die concurrerend en veerkrachtig willen blijven in de megatrends die de wereld van vandaag vormgeven.

Download de ‘Mindmap AI in supply chains’

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct de ‘Mindmap AI in supply chains’ in je mailbox.

Alle mindmaps van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Mindmap AI in supply chains