Driekwart van logistiek professionals tevreden met werk-privébalans
Maar liefst driekwart van de logistiek professionals (75%) is tevreden met hun huidige werk-privébalans. Dat blijkt uit onderzoek van Protime onder ruim 200 professionals in de logistieke sector. Hoewel een aanzienlijk deel van de sector erin slaagt een gezonde balans te behouden, geeft 33 procent van de logistiek professionals aan dat zij regelmatig overwerken. De optimale balans tussen werk en privé is er dus nog niet altijd.
Naast dat sommige logistiek professionals regelmatig overwerken, zijn er meer uitdagingen voor de werk-privébalans. Zo ervaart 35 procent van de werkenden een hogere werkdruk dan ze zelf wensen.
Daarnaast is er een sterke vraag naar meer flexibiliteit, vooral onder degenen die in ploegendiensten werken. Van hen zou maar liefst 35 procent graag flexibelere werktijden willen, meldt Protime, een specialist in tijdregistratie, personeelsplanning en toegangscontrole.
Onvoldoende maatregelen
Logistieke bedrijven kunnen dus nog de nodige stappen zetten om beter in te spelen op de wensen en behoeften van hun medewerkers, wat de balans tussen werk en privé aanzienlijk kan verbeteren. Dit wordt bevestigd door de logistiek professionals: een kwart (24%) vindt dat hun werkgever onvoldoende maatregelen neemt om een goede werk-privébalans te waarborgen.
Leonie Gorissen, directeur Nederland bij Protime: ‘Het is fijn om te zien dat een groot aantal logistiek professionals al tevreden is met hun werk-privébalans. Toch mogen signalen over de werkdruk en de behoefte aan flexibele werktijden niet genegeerd worden. Werkgevers moeten blijven kijken hoe zij hun medewerkers kunnen helpen de balans tussen werk en privé te bevorderen.’
Passend rooster
Het bevorderen van een goede balans is volgens Gorissen namelijk niet alleen een taak voor de medewerkers zelf. ‘Een praktische tip voor werkgevers is om de behoeften op het gebied van flexibiliteit en wensen rondom werkuren per medewerker in kaart te brengen, en dit waar mogelijk te vertalen in een passend rooster. Om zo de werk-privébalans goed te houden, met tevreden medewerkers tot gevolg.’