Verwarrende markt van sustainability-software

Verwarrende markt van sustainability-software

De wereldwijde markt van supply chain sustainability-software zal volgens de Engelse analisten van Verdantix groeien van 1,7 miljard dollar in 2023 naar 7,7 miljard dollar in 2029. Deze snelgroeiende softwaremarkt is momenteel enorm ondoorzichtig, wat problemen oplevert voor bedrijven die op zoek moeten naar een specifieke softwareoplossing vanwege dwingende Europese CSRD-richtlijnen. Supply Chain Media publiceert de eerste versie van de ESG IT Subway Map Europe om bedrijven te helpen de juiste Europese softwareleveranciers te onderscheiden.

De vraag naar sustainability-software lijkt snel te groeien in Europa, aangedreven door de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie. Deze nieuwe richtlijn verplicht sinds dit jaar naar schatting 55.000 bedrijven in Europa om uitgebreide en gestandaardiseerde rapportages te publiceren over hun duurzaamheidsprestaties. Eerder leek het erop dat alleen grote Europese beursgenoteerde bedrijven onder dergelijke rapportagevereisten zouden vallen, maar ook niet-beursgenoteerde bedrijven en kleine en middelgrote bedrijven die direct of indirect leveren aan de oorspronkelijk beoogde multinationals krijgen te maken met de administratieve CSRD-verplichtingen.

Gefragmenteerde markt

Bedrijven moeten vanwege strengere regelgeving gedetailleerde en nauwkeurige data verzamelen over hun milieu-impact (Environmental), sociale verantwoordelijkheid (Social) en behoorlijk bestuur (Governance). Dit vraagt om specifieke ESG-softwareoplossingen waarmee bedrijven de grote hoeveelheden gegevens kunnen verwerken, analyseren en rapporteren. Aangezien ESG een breed veld van activiteiten bestrijkt, lopen de softwareoplossingen behoorlijk uiteen qua focus en functionaliteit. Het veld van softwareleveranciers voor ESG is dan ook behoorlijk gefragmenteerd en onoverzichtelijk.
In tegenstelling tot de markt van supply chain-software, met duidelijke te onderscheiden types zoals WMS, TMS, S&OP en ERP, moet voor ESG de geaccepteerde aanduiding van verschillende nog plaatsvinden.
Om tot een praktisch overzicht van relevante softwareleveranciers te komen, heeft Supply Chain Media de ESG IT Subway Map Europe ontwikkeld. Net als de wereldwijd bekende SCM IT Subway Map bevat deze visual verschillende metrolijnen met daarop vendors van een bepaalde type software. Het land van herkomst van de leveranciers in West-Europa is het uitgangspunt voor de ESG-metrokaart.

Hoewel de naamgeving voor ESG-software door verschillende softwareanalisten nogal variëren, beginnen zich vijf types te onderscheiden. De grootste en bekendste spelers bevinden zich in de categorie Corporate Carbon Management voor de officiële rapportages richting de auditoren en accountants. Op deze metrolijn hebben onder andere Sweep, EcoVadis, Carbmee en Integrity Next een metrostation.
Enkele van hen hebben ook een station op de tweede metrolijn van scope 3-berekeningen, met daarop ook specialisten als BigMile en Searoutes. Zij leveren daadwerkelijke data over CO2-emissies van de verschillende soorten transport door toeleveranciers, afnemers en logistiek dienstverlener in de supply chain van het productie- of handelsbedrijf dat hiervoor rapportages nodig heeft.
Softwareleveranciers als GoodShipping, CarbonLeap en South Pole bieden software voor Carbon Insetting, het terugbrengen van de CO2-voetafdruk van transport, onder andere door toepassing van biobrandstof.
Met de software voor Supply Chain Traceability, van onder andere TrusTrace, Everledger en Haelixa, kunnen gebruikers een productpaspoort met daarop alle gebruikte leveranciers in de keten opstellen.
De laatste categorie ESG-software is Sustainability Visibility Platform, waarmee gebruikers IT-koppelingen met de verschillende spelers in de supply chain maken om relevante data te verzamelen.
Aangezien deze markt volop in beweging is en de softwareleveranciers hun functionaliteit uitbreiden, zal deze ESG IT Subway Map de nodige toevoegingen en wijzigingen krijgen.

Download de ‘ESG IT Subway Map 2024’

Om tot een praktisch overzicht van relevante softwareleveranciers te komen, heeft Supply Chain Media de ESG IT Subway Map Europe ontwikkeld. Net als de wereldwijd bekende SCM IT Subway Map bevat deze visual verschillende metrolijnen met daarop vendors van een bepaald type software. Het land van herkomst van de leveranciers in West-Europa is het uitgangspunt voor de ESG-metrokaart.

Download: ESG IT Subway Map 2024