Ikea breidt dronegebruik voor voorraadbeheer uit

Ikea

Ikea gebruikt al enige tijd drones voor het voorraadbeheer, maar breidt die technologie nu uit. Het Zweedse woonwarenhuis gaat een geüpgraded AI-aangedreven systeem inzetten dat haar werknemers 24 uur per dag ondersteunt. Het geavanceerde systeem wordt geïntegreerd in fulfilment units, waaronder distributiecentra, die 24/7 in bedrijf zullen zijn.

Na een jaar lang testen in het distributiecentrum in het Belgische Winterslag gaat Ikea de drones komende tijd op meer locaties inzetten. Hierbij wordt de operationele efficiëntie verder verhoogd door de voor medewerkers fysiek zware en tijdrovende taak van het inventariseren van de voorraad te automatiseren. Hierdoor krijgen medewerkers niet alleen meer tijd om de klantervaring te verbeteren, maar kan Ikea de voorraad ook sneller en nauwkeuriger beheren.

Ikea startte haar drone-avontuur in 2021 met een innovatieve samenwerking met Verity, een leverancier van AI en robotica, om een volledig autonome drone-oplossing te ontwikkelen voor zijn warehouses. Inmiddels zijn er meer dan 250 drones voor Ikea actief op 73 locaties in negen landen.

Grotere productiviteit

IkeaDoor de implementatie van 24/7 operationele drones neemt de efficiëntie van het voorraadbeheer aanzienlijk toe en stijgt de productiviteit van de medewerkers. Tommy Niemierowski, Fulfilment Project Implementation Manager van Ikea België, spreekt van een ‘enorm lonende ervaring’. ‘Het installatieproces zelf is relatief eenvoudig en de beloning groot, omdat het de samenwerking tussen verschillende belanghebbenden vergemakkelijkt’, aldus Niemierowski.

De integratie van de nieuwe drones in de warehouses van Ikea is niet alleen een grote stap in voorraadbeheer, maar ook een stimulans voor het welzijn van medewerkers. Door de fysiek zware taak van het controleren van de inventaris over te nemen, verminderen deze drones de ergonomische belasting van medewerkers, waardoor zij zich kunnen richten op lichtere en interessantere taken.

Geavanceerde navigatie

De Ikea-drones gebruiken een op AI gebaseerd algoritme om product-opslaglocaties te identificeren en te fotograferen. Bovendien worden de vluchten van de drones vooraf gepland, waarbij gebruik wordt gemaakt van een aangepast indoor positioneringssysteem om te navigeren door opslaglocaties op hogere niveaus. De drones zijn ook uitgerust met obstakeldetectie, waardoor ze botsingen kunnen vermijden door een andere route te kiezen.

Na de succesvolle test in Winterslag wil Ikea de oplossing verder uitbreiden in Europa en Noord-Amerika, te beginnen met het distributiecentrum Perryville in de Verenigde Staten. Daarnaast werkt Ikea aan het upgraden van de oplossing met nieuwe functionaliteiten. Het onderzoeken van de toepassingen voor het laden van eenheden en het inspecteren van rekken bijvoorbeeld, net als het verbeteren van de analyse- en inzichtcomponent.