Digitalisering prioriteit bij driekwart van de handelsbedrijven

digitalisering

Ruim driekwart van de ondernemers in de handelssector (76%) geeft dit jaar prioriteit aan digitaliseringsprojecten. 71 procent heeft daarvoor ook budget beschikbaar. Dat blijkt uit de Exact MKB Barometer. Ruim een kwart (26%) is bovendien bezig AI te implementeren of heeft dat al gedaan. Nog eens 37 procent onderzoekt momenteel de mogelijkheden van AI voor toepassingen in de bedrijfsvoering.

Economische omstandigheden, regelgeving en concurrentie… Allemaal factoren die het bedrijven in handel, industrie, bouwnijverheid, accountancy en dienstverlening lastig maken om bedrijfsdoelen als het verhogen van de omzet, het vinden en behouden van klanten en het verlagen van kosten te realiseren.

‘Om het verschil te maken, zetten mkb’ers in de handelssector in op digitalisering en automatisering. Volgens 42 procent van de respondenten leveren digitaliseringsprojecten een flinke bijdrage aan efficiëntere bedrijfsprocessen en kostenbesparing’, meldt Chris Spaander, Senior Solution Marketing Specialist bij Exact, een leverancier van bedrijfssoftware voor het mkb.

Personeelstekort veroorzaakt stress op werkvloer

Efficiënter werken is vooral ook nodig vanwege het huidige personeelstekort. Spaander: ‘De uitkomsten van het onderzoek bevestigen het beeld dat de Nederlandse arbeidsmarkt nog altijd gekenmerkt wordt door krapte en dat veel ondernemers meer werk moeten verzetten met minder mensen.’

Hoewel het tekort aan personeel in de handelssector (43%) lager is dan het landelijk gemiddelde (53%), zorgt het toch bij vier op de tien bedrijven voor stress en drukte op de werkvloer. ‘Ruim een kwart (27%) van de handelsbedrijven geeft aan dat het personeelstekort voor stijgende loonkosten zorgt, wat uiteraard impact heeft op de eerdergenoemde bedrijfsdoelen’, licht Spaander toe.

Klanten tijdig laten betalen blijft lastig

Net als voorgaande jaren werden mkb’ers ook dit jaar over de boekhouding bevraagd. Klanten tijdig laten betalen is net als voorgaande jaren de grootste uitdaging in de financiële administratie. Eén op de drie handelsbedrijven heeft hier moeite mee.

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat 25,6 procent van de totale waarde aan facturen in de handelssector te laat betaald wordt. 3,7 procent wordt zelfs helemaal nooit betaald. Ruim een zesde van de ondernemers (17%) loopt daardoor jaarlijks 20.000 euro of meer mis.

Verantwoord ondernemen geen prioriteit

Verder blijkt verantwoord ondernemen bij veel ondernemers niet bovenaan de prioriteitenlijst te staan. Voor slechts 13 procent van de mkb’ers in de handelssector is het dit jaar de belangrijkste bedrijfsdoelstelling.

‘Kijken we naar maatschappelijke en milieukwesties waar handelsbedrijven op dit moment mee te maken hebben, dan zijn dat in de eerste plaats afvalbeheer en recyclingpraktijken, op de voet gevolgd door cybersecurity en gegevensbescherming. Klimaatverandering en CO2-emissie maakt de top drie compleet’, aldus Spaander.