HP haalt productie grotendeels weg uit China

HP

HP is van plan meer dan de helft van zijn pc-productie uit China weg te halen. De fabrikant bouwde in het verleden een enorme, op China gerichte supply chain voor pc’s op, maar wil nu minder afhankelijk worden van de grootste economie van Azië. Het bedrijf richt zich nu voornamelijk op Thailand voor de uitbreiding van zijn activiteiten.

De plannen van Amerika’s grootste pc-fabrikant zijn de meest ingrijpende tot nu toe om zijn supply chains te diversifiëren. Het is vooral een poging de geopolitieke risico’s rond China en Taiwan te verminderen, bericht het Japanse mediaconcern Nikkei Asia. HP, dat momenteel nog het grootste deel van zijn pc’s in China maakt, wil volgens het blad zijn doel binnen twee tot drie jaar bereiken.

Capaciteit in Thailand uitgebreid

Thailand zou in beeld zijn als belangrijkste alternatief voor de productie in China. Ten minste vijf leveranciers van HP bouwen inmiddels nieuwe productiefaciliteiten of opslaghubs in het land, en twee hebben hun capaciteit daar sinds het begin van het jaar op verzoek van HP uitgebreid, laat Nikkei Asia weten.

‘We maakten ons zorgen dat we niet genoeg orders zouden hebben om onze fabriek in Thailand volledig te benutten, maar sinds begin dit jaar krijgen we meer verzoeken van HP om onderdelen lokaal te bouwen. Onze activiteiten in Thailand zijn nu behoorlijk druk’, meldt een leidinggevende bij een leverancier van onderdelen.

HP huurt daarnaast ook ingenieurs en managers in Singapore in om een back-up-team te creëren voor zijn vlaggenschip Taiwan Design Center, dat belast is met de ontwikkeling van nieuwe producten. Het zou gaan om ongeveer tweehonderd extra technische medewerkers en professionals.

Het belang van een veerkrachtige supply chain

Volgens supply chain-analist Chiu Shih-fang van het Taiwan Institute of Economic Research werd de tech-industrie dit jaar opnieuw gewezen op het belang van een veerkrachtige supply chain. ‘Naast de voortdurende tech-oorlog tussen China en de VS heeft de grote aardbeving in Japan (in januari, red.) de continuïteit van de aanvoer voor veel sectoren maandenlang verstoord. De komende Amerikaanse verkiezingen zijn een andere geopolitieke onzekerheid waar veel techbedrijven rekening mee houden.’

Chiu Shih-fang meldt ook dat het assembleren van AI-geschikte pc’s in China mogelijk een risico vormt voor de continuïteit van de supply chain als Washington besluit om de exportcontroles op krachtige chips verder aan te scherpen. Intel mag bijvoorbeeld zijn Core Ultra 9-chip voor AI-pc’s al niet meer leveren aan Huawei.

‘AI-pc’s zijn de hoop van elke pc-maker om de markt te stimuleren, maar AI is ook een heet hangijzer in de spanningen tussen China en de VS. Het is verstandig om de verschuivingen in de pc-productie te versnellen om zo het risico van een plotselinge escalatie van exportcontroles te beperken’, aldus de tech-expert.

Flexibiliteit creëren en risico’s beperken

Gevraagd om commentaar, verwees HP Nikkei Asia naar een bericht op zijn website van juli 2023 waarin de veranderende benadering van supply chain management wordt besproken. ‘We blijven investeren in de huidige locaties waar we al lange tijd actief zijn, terwijl we soms bepaalde productie verplaatsen naar andere locaties om flexibiliteit te creëren en risico’s voor onze klanten te beperken’, meldt Chief Supply Chain Officer Ernest Nicolas van HP in dat artikel.