‘Verduurzaming in de bouw kost meer dan het oplevert’

verduurzaming in de bouw

Een meerderheid van de bouwprofessionals (57%) stelt dat verduurzaming in de bouw meer kost dan het oplevert. Desondanks is meer dan de helft van de bouwbedrijven (54%) actief bezig met het verminderen van hun CO2-uitstoot, blijkt uit de Boels Rental Bouwindex. Eenzelfde percentage is echter ook van mening dat hun werkgever al genoeg aan verduurzaming doet.

Uit het onderzoek van verhuurbedrijf Boels Rental onder 404 Nederlanders werkzaam binnen de bouwsector komen vijf veelgebruikte maatregelen naar voren die bouwbedrijven hanteren om hun CO2-uitstoot te verminderen. De eerste is het recyclen van bouwafval. In totaal 57 procent van de bouwbedrijven zegt het bouwafval te hergebruiken om de impact op het milieu te verminderen. Ook kiezen twee op de vijf bedrijven (42%) voor machines en gereedschappen met een langere levensduur. Daardoor wordt de noodzaak voor vervanging uitgesteld en de uitstoot verminderd.

Verder kiezen steeds meer bedrijven (35%) voor machines en gereedschappen met een lagere CO2-uitstoot, zoals elektrische machines op zonne-energie. Daarnaast wint het gebruik van duurzame materialen, zoals biobased of gerecycled, aan populariteit. Het wordt door 29 procent toegepast en helpt bij het verminderen van de ecologische voetafdruk. Tot slot compenseert 24 procent van de bouwbedrijven hun CO2-uitstoot door middel van verschillende compensatiemechanismen, bijvoorbeeld door te investeren in bosbouwprojecten.

Tips om duurzamer te bouwen

Hoewel er dus al stappen worden gezet, zijn bouwprofessionals van mening dat er meer kan worden gedaan om de sector te verduurzamen. Hun belangrijkste tip om de CO2-uitstoot terug te dringen, is om gebruik te maken van gerecycled of biobased materiaal (49%). Daarnaast adviseert 47 procent om energiezuinig materieel toe te passen. 38 procent van de bouwprofessionals pleit er verder voor minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen; 37 procent adviseert ook een afname van het aantal transportritten. De laatste tip (19%) is om met minder middelen te werken; bijvoorbeeld door alleen overdag te bouwen om zo het gebruik van lichtbronnen te verminderen.