Checklist voor WMS-software

Checklist voor WMS-software

In het dynamische e-commerce-landschap van vandaag de dag is efficiënt warehouse management essentieel voor het behouden van een voorsprong op de concurrentie. Cloud-gebaseerde Warehouse Management Systemen (WMS) hebben zich ontpopt als een cruciale oplossing, die verbeterde flexibiliteit, schaalbaarheid en operationele efficiëntie biedt. Gezien het strategische belang van een robuust WMS is het belangrijk de juiste vragen te stellen om het beste systeem en de beste leverancier voor uw bedrijf te vinden.

Digitale technologie verbetert warehouse management in verschillende toepassingen. Real-time gegevens van digitale technologieën zullen naar verwachting een boost geven aan WMS-oplossingen om de end-to-end supply chain te volgen. De complete integratie van warehouses met supply chains, zakelijke klanten en zelfs individuele consumenten zal het gebruik van cloud-gebaseerde WMS-oplossingen waarschijnlijk stimuleren. Technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), Internet of Things (IoT) en digital twins van magazijnen en distributiecentra geven ook een boost aan warehouse-automatisering. Als gevolg van deze digitalisering neemt de vraag naar moderne WMS-oplossingen naar verwachting aanzienlijk toe.

Vier dimensies

Tijdens het selectieproces van een WMS moeten bedrijven de beschikbare oplossingen en hun leveranciers beoordelen op vier aspecten: softwarefunctionaliteit, de technologische basis, implementatie-ervaring en domeinkennis. Bij het zoeken naar softwareoplossingen richten de meeste bedrijven zich vooral op functionaliteit, wat resulteert in eindeloze lijsten met irrelevante vragen over dit aspect. Gezien de snelle opkomst van Machine Learning en AI in supply chain software is het cruciaal om vast te stellen hoe essentieel deze nieuwe technologieën echt zijn voor de magazijnprocessen van het bedrijf. Ga vervolgens na in hoeverre de softwareleverancier deze nieuwe technologieën al heeft gebruikt, vooral in de relevante sector en geografische regio. De dimensie die het meest over het hoofd wordt gezien, is domeinkennis in de processen die door de software worden ondersteund. Wat voor onderzoek doet de softwareleverancier hiernaar bij bestaande of potentiële gebruikers (bijvoorbeeld in samenwerking met universiteiten)?

Uiteindelijk gaat het bij het kiezen van een softwareleverancier om het afwegen van de softwaremogelijkheden tegen de kosten en complexiteit van de implementatie. Er is een enorm aanbod van WMS-oplossingen en de vele leveranciers zien vaak onbegrensde mogelijkheden voor bedrijven. Dit kan zowel een zegen als een vloek zijn, omdat het in de praktijk vaak het proces van het vinden van de juiste softwareleverancier (en soms ook de juiste implementatiepartner) aanzienlijk vertraagt. Bedrijven moeten hun eisen glashelder maken aan softwareleveranciers en potentiële leveranciers bij voorkeur evalueren tijdens een live, branchespecifieke demo.

Download de ‘Checklist voor WMS-software’

Supply Chain Magazine heeft deze praktische checklist met tien kritische vragen ontwikkeld om productie-, groothandels-, detailhandels- en logistieke bedrijven te helpen bij het selecteren van de juiste leverancier van WMS-oplossingen.

Alle checklists van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Checklist voor WMS-software