FedEx opent zesde Life Science Center in Veldhoven
In Veldhoven heeft FedEx een nieuw Life Science Center geopend voor de opslag van farmaceutische en biologische producten zoals medicijnen. De faciliteit telt vier temperatuurzones en voldoet aan de GDP-richtlijnen. De eerste klant is Quanterix, een Amerikaanse producent van biomarkers. Met het Life Science Center speelt FedEx in op de groeiende vraag naar medicijnen.
Door Marcel te Lindert
Het Life Science Center in Veldhoven is het derde dat FedEx in korte tijd heeft geopend. In november vorig jaar nam de logistiek dienstverlener een soortgelijk centrum in Memphis in gebruik, twee maanden later gevolgd door één in Mumbai. Met de drie al bestaande Life Science Centers in Singapore, Seoul en Tokio komt het totaal op zes.
Dat worden er meer, voorspelt Grant Cochrane in zijn openingswoord. ‘Deze Life Science Centers vormen onderdeel van een wereldwijde infrastructuur waarmee we de healthcare-sector naar een hoger niveau willen brengen. Het is onze intentie om die infrastructuur verder te ontwikkelen met extra Life Science Centers over de hele wereld’, meldt de senior vice president global healthcare bij FedEx.
End-to-end netwerk
Jan Joop Jonker, binnen FedEx verantwoordelijk voor de operatie in Veldhoven, spreekt over een end-to-end netwerk. ‘In Veldhoven hebben we vier temperatuurzones, maar in andere Life Science Centers hebben we vijf temperatuurzones van -195 °C tot +25 °C. Binnen die range kunnen we wereldwijd zendingen afhalen, opslaan en versturen. Behalve de zes Life Science Centers hebben we toegang tot nog eens 130 cold chain-locaties. Dus als een zending onderweg tussentijds moet worden opgeslagen, kunnen we daarin voorzien.’
Dat de keuze op Veldhoven is gevallen, heeft te maken met de ligging. Het nieuwe Life Science Center ligt centraal tussen de airhubs in Luik, Parijs en Keulen, de roadhub in Duiven en de havens in Rotterdam en Antwerpen. Bovendien beschikte FedEx in Veldhoven al over een warehouse van 20.000 vierkante meter, waar opslag en orderpicking plaatsvindt voor zo’n twintig klanten, waaronder leveranciers van medische hulpmiddelen. Het Life Science Center is in dit warehouse geplaatst als een box-in-a-box: een volledig afgesloten ruimte van 1000 vierkante meter.
Eerste klant
Met het Life Science Center heeft de vestiging in Veldhoven nu ook de mogelijkheid om farmaceutische en biologische producten op te slaan. ‘Dat kunnen medicijnen zijn die al op de markt zijn toegelaten, maar ook medicijnen die nog in de testfase en in de fase van klinische studies zitten. Die vertegenwoordigen geen grote waarde, maar worden in heel kleine hoeveelheden geproduceerd en zijn daarom erg sensitief’, aldus Jonker.
De eerste klant die gebruik maakt van de opslagfaciliteiten is Quanterix, een Amerikaanse producent van biomarker-testen. Lisa Sheehan, vice president supply chain van Quanterix: ‘In ons bedrijf is een betrouwbare logistieke oplossing met derden voor het verzenden van onze biomarker-testen van cruciaal belang. Met dit nieuw geopende Life Science Center in Veldhoven hebben we toegang tot de noodzakelijke schakel in de toeleveringsketen van medisch transport om onze producten veilig, tijdig en soepel bij onze medische onderzoekspartners over de hele wereld te krijgen.’
Vier temperatuurzones
In Veldhoven zijn zoals gezegd vier temperatuurzones gecreëerd. De twee grootste temperatuurzones (15-25 °C en 2-8 °C) zijn groot genoeg voor de opslag van complete pallets. Een vriescel met legbordstellingen biedt plaats aan producten die bij -20 °C moeten worden bewaard, terwijl twee grote vrieskasten voldoende ruimte bieden voor de spaarzame producten die continu op -80 °C moeten worden gehouden. Het Life Science Center voldoet zoals verplicht is in de farmaceutische sector aan de GDP-richtlijnen (good distribution practice), wat onder meer betekent dat de temperatuur gecontroleerd moet worden. In alle temperatuurzones zijn daarom sensoren geplaatst die voortdurend de temperatuur meten, zodat FedEx kan bewijzen dat de producten op de juiste temperatuur zijn gehouden.
Als de grenswaarden in een temperatuurzone toch worden overschreden, ontvangt het team in Veldhoven direct een melding. Jonker: ‘We hebben allerlei testen uitgevoerd. Als een deur open blijft staan, weten we hoelang het duurt voordat de temperatuur oploopt. Als de elektriciteit uitvalt, weten we hoelang alle producten op temperatuur blijven. Om de kans daarop te beperken, is de installatie in het Life Science Center losgekoppeld van die van de rest van het warehouse. Maar als de elektriciteit toch uitvalt, weten we hoe snel we een generator moeten hebben. Daarover hebben we afspraken gemaakt met bedrijven die de generatoren verhuren.’
Isolatiewaarde
Om de productkwaliteit en patiëntveiligheid te waarborgen, is het zaak om de temperatuur ook tijdens het transport op niveau te houden. FedEx maakt daarvoor gebruik van herbruikbare ladingdragers die geïsoleerd zijn met behulp van vacuümpanelen die 3 centimeter dik zijn. Dat is een stuk dunner dan conventionele ladingdragers die voor dezelfde isolatiewaarde voorzien moeten worden van een 10 centimeter dikke schuimlaag. Met de juiste koelelementen blijven de producten hierin 96 uur op temperatuur. Jonker: ‘Als de klant dat wil, kunnen wij temperatuurloggers aan de zending toevoegen, zodat we ook tijdens het transport de temperatuur kunnen controleren.’