Chemiebedrijf Sika kiest Lagrange.ai voor supply chain network design

Sika

Chemiebedrijf Sika heeft wereldwijd 400 fabrieken, groeit stevig in omzet en neemt voortdurend bedrijven over. Supply chain footprint-beslissingen zijn aan de orde van de dag, maar een goede network design tool had het bedrijf nog niet. Beslissingen werden meer op buikgevoel dan op basis van data genomen. Head of Operations Stephan Oderbolz vertelt hoe hij hierin stap voor stap verandering brengt en waarom de samenwerking met start-up Lagrange.ai zo goed bevalt.

‘Om te begrijpen hoe supply chain network-beslissingen werden genomen, moet je de structuur en cultuur van ons bedrijf een beetje kennen’, zegt Oderbolz vanuit het hoofdkantoor van Sika in Zwitserland. Het chemieconcern is decentraal georganiseerd volgens een matrixstructuur waarbij landenmanagers eindverantwoordelijk zijn voor wat er in hun land gebeurt. De organisatie van Oderbolz loopt hier horizontaal doorheen, zorgt voor de afstemming tussen landen en ziet toe op een efficiënte werkwijze.

‘We zijn actief in meer dan honderd landen en hebben productievestigingen en warehouse-faciliteiten over de hele wereld. Landenorganisaties hebben een general manager die de autonomie heeft om fabrieken of warehouses bij te bouwen, maar deze doet dat altijd in overleg met ons. Sika heeft een interne cultuur die gericht is op samenwerking.’

Naarmate het bedrijf groeit en er meer concurrerende bedrijven werden overgenomen, begon deze decentrale manier van netwerkbeslissingen nemen haperingen te vertonen. ‘We deden veel op buikgevoel en keken niet altijd naar de langetermijngevolgen’, zegt Oderbolz.

‘Als een fabriek tegen z’n maximale bezettingsgraad aan zat, dan werd vaak automatisch besloten om de capaciteit uit te breiden. De hiervoor noodzakelijke investeringen vallen onder het budget van de betreffende landenmanager. Die had hierin dus veel vrijheid. Vanuit mijn afdeling kwam de roep om bij dit soort beslissingen verder in de toekomst te kijken en goed na te denken of locatiekeuzes voor productie of warehousing binnen de totale supply chain ook op lange termijn nog optimaal zijn.’ … … …

Verder lezen?