HvA-idee van belevering per vrachttram wint logistieke challenge

vrachttram

Een studententeam van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft de challenge Empowering Zero-Emission Logistics 2023 gewonnen. De vijf studenten droegen een creatieve oplossing aan voor zero-emissie stadslogistiek in de horecabelevering. Hun idee hier een vrachttram voor in te zetten was goed voor de winst, werd duidelijk op de eerste dag van de beurs ICT & Logistiek in de Jaarbeurs in Utrecht. 

Voor de challenge Empowering Zero-Emission Logistics 2023 van de Topsector Logistiek en Erasmus UPT onderzochten studenten uit heel Nederland oplossingen voor een CO2-uitstootvrije logistiek. De afgelopen weken voerden de studenten onderzoek uit voor hun opdrachtgever, spraken met belanghebbenden en ontwikkelden een mogelijke oplossing. Alle teams maakten hiervan vervolgens een poster met een infographic.

Finale tijdens ICT & Logistiek

Op 8 november kwamen de studenten en hun opdrachtgevers samen voor de finale tijdens ICT & Logistiek. Van de 32 inzendingen werden de twintig beste posters gepresenteerd. Op de beurs gaven de teams uitleg over hun poster en beantwoordden ze vragen van aanwezige bedrijven. Daarna werd bekend welke vier teams door mochten naar de finale. Tijdens de finale gaven deze teams – waarvan twee van de HvA – een pitch voor de jury over hun onderzoek en beantwoordden ze de vragen die gesteld werden.

‘Er was duidelijk één team met het beste verhaal en onderzoek, en dat was van de HvA’, zegt docent-onderzoeker Kees-Willem Rademakers van de hogeschool. Dit team onderzocht in opdracht van horecagroothandel Bidfood hoe de Amsterdamse horeca slimmer en schoner kan worden beleverd. Nu gaat Bidfood nog met vrachtwagens de stad in, maar door drukte en ruimtegebrek duurt dit steeds langer en stijgen de kosten. Bovendien wil de gemeente het vrachtverkeer in de binnenstad tussen 2025 en 2035 sterk verminderen én uitstootvrij maken. Dat vraagt dus om nieuwe manieren van bevoorrading.

Driestappenplan voor belevering per vrachttram

Het HvA-team bedacht hiervoor een concept om klanten via het Amsterdamse openbaar vervoer te gaan beleveren, volgens een driestappenplan. Voor kleine hoeveelheden kunnen medewerkers van Bidfood zich met bezorgtassen via de tram snel en goedkoop door de stad bewegen. Daarnaast kan het bedrijf voor grotere hoeveelheden gebruikmaken van speciale cargoboxen, die via passagierstrams naar de binnenstad worden vervoerd en van daaruit worden bezorgd met bijvoorbeeld vrachtfietsen. Voor de echt grote hoeveelheden kan het bedrijf tot slot een vrachttram inzetten. Grotere zendingen worden dan bij bepaalde tramhaltes gelost, waarna deze kunnen worden bezorgd. ‘Een heel slim idee, dat in andere steden in Europa al wordt toegepast’, aldus Rademakers. ‘En, het belangrijkste: opdrachtgever Bidfood was er ook ontzettend tevreden over.’

Het werkveld vooruithelpen

Het succes van de HvA bij de challenge is volgens Rademakers ook te danken aan de goede samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en de praktijk. De studenten werden tijdens de challenge door docenten Logistiek begeleid, en zelf bood hij ook extra ondersteuning vanuit het lectoraat City Logistiek. ‘Als HvA hebben we onze kennis en expertise over stadslogistiek goed ingezet in dit project. Hierdoor is het eindresultaat voor de opdrachtgever een stuk concreter geworden. Belangrijk, want bij de opleiding Logistiek willen we niet alleen een goede leerervaring creëren, maar ook het werkveld vooruithelpen. Dat is goed gelukt!’